Oppstopperblomsterflue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Cheilosia vicina»)
Oppstopperblomsterflue
Nomenklatur
Cheilosia vicina
(Zetterstedt, 1849)
Populærnavn
oppstopperblomsterflue
Hører til
Eristalinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Økologi
Habitat: Larvens vertsplante ukjent. Voksne fluer mest i åpen løvskog
Utbredelse: den palearktiske sone
utbredt i nesten hele Norge.

Oppstopperblomsterflue (Cheilosia vicina) er en middelstor flue som tilhører familien blomsterfluene. Den finnes over hele Norge bortsett fra ytre kyststrøk i Nord-Norge og det nordlige Finnmark.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En nokså liten (6-8 mm), helsvart blomsterflue. Den kjennes lettest på ansiktet, som er kraftig uthulet under antennefestet, med en midtbule som stikker ut og gjerne litt opp slik at fluen får en "oppstoppernese". Fasettøynene er nakne. Antennene er nokså små, svarte, det tredje leddet kvadratisk til sirkulært. Kroppen er kledt med ganske lange, mørke og kortere, lyse hår om hverandre. Scutellum har 6-10 børster langs kanten. Beina er svarte, vingene gråaktig røykfargede.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten påtreffes helst mellom frodig urtevegetasjon i skog. Larvenes vertsplante(r) er ikkje kjent. De voksne fluene flyr i mai-juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt over det meste av den palearktiske sone. I Norge finnes den over hele landet bortsett muligens fra ytre kyststrøk i Nord-Norge og det nordligste Finnmark.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bartsch, H. (2009) Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Tvåvingar: Blomflugor. Diptera: Syrphidae: Eristalinae & Microdontinae. ArtDatabanken SLU, Uppsala. ISBN 978-91-88506-52-8

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]