Cheilosia pagana

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk


Cheilosia pagana
Cheilosia pagana
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cheilosia pagana
(Meigen, 1822)
Norsk(e) navn: hundekjeksflue
Hører til: Eristalinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Habitat: Larver på hundekjeks. Voksne fluer mest på enger
Utbredelse: Holarktis
vanlig i nesten hele Norge.

Hundekjeksflue (Cheilosia pagana) er en middelstor flue som tilhører familien blomsterfluene. Den finnes over hele Norge bortsett fra deler av det indre Østlandet.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En nokså liten (5-9 mm), helsvart blomsterflue. Den kan særlig kjennes på antennene, der det tredje leddet er uvanlig stort, ovalt og oransje på farge. Fasettøynene kan være meget sparsomt hårete hos hannen men er alltid nakne hos hunnen. Ansiktet er uten lange hår, kraftig uthulet under antennene, midtknølen står frem som en markert "oppstoppernese". Kroppen er blankt svart, med mest lyse hår på ryggen, mørke på sidene. Scutellum har ca. 10 lange, tynne børster langs kanten og mørke hår. Lårene er svarte med gul spiss, leggene og føttene mørkgule, leggene med en bred, svart ring i midten. Vingene er litt brunt røykfargede.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten påtreffes helst på åpne marker i nærheten av løvskog. Larvene utvikler seg på røttene av hundekjeks og sløke. De voksne fluene flyr i april-september.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i Palearktis og i Nord-Amerika. I Norge finnes den over hele landet bortsett fra de sentrale fjellområdene i Sør-Norge og kysten av Nord-Norge.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste


Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Bartsch, H. (2009) Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Tvåvingar: Blomflugor. Diptera: Syrphidae: Eristalinae & Microdontinae. ArtDatabanken SLU, Uppsala. ISBN 978-91-88506-52-8

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]