Checkmate

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Checkmate
Generell informasjon
GenreStumfilm, dramafilm
NasjonalitetUSA
Utgivelsesår1911
SpråkIngen (dialog)
Annen informasjon
Farve/s.hvSort/hvitt
Premiere(r)1911
Eksterne lenker

Checkmate (originaltittel: Checkmate) er en amerikansk stumfilm fra 1911.[1]

Handling[rediger | rediger kilde]

En ung arving har to friere. Den ene var en fransk adelsmann, med mange velstående forfedre og stor rikdom. Den andre frieren var en ung amerikansk forretningsmann. Den unge kvinnen har en tante som ønsker at hun skal gifte seg med en mann med størst mulig sosial klasse. Tante favoriserer derfor den franske adelsmannen, og blir såret når hennes niese i stedet velger den amerikanske forretningsmannen. Baronen, som aldri trodde et øyeblikk at han skulle bli avvist, sverger hevn på sin rival.

En dag oppdager en tjener at baronen ligger såret på gulvet, med amerikaneren stående bøyd over ham - med en kniv i hånden. Både baronen og jentas tante sverger på at Jack stod bak knivstikkingen. Jack blir derfor sendt i fengsel i 10 år. Men kjæresten hans er fremdeles trofast mot ham, og bestemmer seg for å bevise hans uskyld. På gaten møter hun en hjemløs mann, som ligner veldig mye på Jack. Hun gjør en avtale med ham: Jack skal ta den domfeltes plass i fengselet, og få penger for dette.

Kort tid senere bytter de plass, og den amerikanske forretningsmannen besøker snart hennes tante igjen. Hun blir konfrontert av mannen hun hadde anklaget, og tror at han er et spøkelse. Tanten innrømmer at hun og baronen planla å sette en uskyldig mann i fengsel. Hun tilstår at baronens skader var selvpåførte, og en mann ble dermed straffet for en forbrytelse han aldri hadde begått.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]