Pelplin bispedømme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Chełmno bispedømme»)
Pelplin bispedømme
Diecezja pelplińska (polsk)
Dioecesis Pelplinensis (latin)
Kirkeromersk-katolsk
Land:Polens flagg Polen
KirkeprovinsGdańsk
BispesetePelplin
Sogn301
Areal13 360 km²
Innbyggere802 000,
derav 94 % katolikker
Opprettet1234
Offisielt nettsted
Statistikk

Pelplin bispedømme er et av Polens 41 bispedømmer. Det er suffraganbispedømme under Gdańsk erkebispedømme og har sitt bispesete i Pelplin.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bispedømmet ble grunnlagt som Kulm bispedømme (tysk Bistum Kulm, latin Dioecesis Culmensis) i 1243 samtidig med de tre andre bispedømmene i Preussen (Pomesania, Ermland og Samland bispedømme), og utgjorde den østlige delen av det senere Vest-Preussen. Det var dermed et av ni bispedømmer som eksisterte i De tyske riddernes ordensstat, som også var verdslig hersker i to tredjedeler av bispedømmet. Resten var formelt i biskopen av Kulms besittelse (utgjorde altså et høystift). I 1255 ble de prøyssiske bispedømmene lagt til Rīgas kirkeprovins. Bispesetet var opprinnelig Kulmsee (i dag Chełmża), men bispedømmet var oppkalt etter byen Kulm (Chełmno) resp. den gammelprøyssiske stammen chelmo, som Den tyske ridderorden hadde kristnet/beseiret. I 1257 ble bispesetet flyttet til Löbau (Lubawa).

Etter Den tyske ridderordenens nederlag i trettenårskrigen ble bispedømmets territorium i den andre freden i Thorn (1466) avstått til Polen. Samtidig ble bispedømmet på det kirkelige plan løst fra sin metropolitt i Rīga og lagt til kirkeprovinsen Gniezno. Bispedømmet unngikk derfor reformasjonen, da De tyske riddernes ordensstat ble oppløst og sekularisert i 1525. Den polske formen på bispedømmets navn var Chełmno bispedømme (Diecezja chełmińska).

1824 ble bispesetet flytta til Pelplin. Navneendringen til Pelplin bispedømme skjedde derimot først i 1992. Samtidig ble bispedømmet løst fra Gniezo erkebispedømme og lagt til Gdańsks kirkeprovins.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]