Chatsworth House

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Chatsworth House er en stor eiendom i Chatsworth i Derbyshire i England. Den eies av hertugen av Devonshire, og har vært hjem for slekten Cavendish siden Bess av Hardwick bosatte seg på Chatsworth i 1549.

Chatsworths park er en av de mest berømte i England. Slottet inneholder en unik samling av verdifulle malerier, møbler, bøker med mer.

Slottet som sådant stammer fra 1500-tallet, men er blitt kraftig ombygget i flere omganger; den første gangen mellom 1687 og 1696 under husarkitekten William Talsmann og den andre gangen på 1810-tallet på ordre av den sjette hertugen av Devonshire, William George Spencer Cavendish (1790-1858).

Malerityveriet[rediger | rediger kilde]

Et portrett av Georgiana Cavendish forsvant fra Chatsworth House, og på 1830-tallet ble det funnet hjemme hos en eldre lærerinna. Hun solgte det i 1841 for 56 pund til en kunsthandler, som gav det til en venn, kunstsamleren Wynn Ellis. Da denne døde, ble maleriet solgt på Christie's hvor det i 1876 ble kjøpt av kunsthandleren William Agnew, for rekordsummen 10 000 guinea. Det ble stjålet allerede tre uker senere av The Napoleon of Crime, Adam Worth. Det tok tohundre år innen maleriet vendte tilbake til Chatsworth House.