Chatham House

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Chatham House
Chatham House over the Jubilee weekend (7345325368).jpg
Stiftet1920
LandEngland
Medlemmer3000+
Nettstedhttp://www.chathamhouse.org

Chatham House, egentlig Royal Institute of International Affairs ('Kongelig institutt for internasjonale spøsmål'), er en ideell, ikke-statlig organisasjon med sete i London. Han har som formål å analysere og fremme forståelse av viktige internasjonale og dagsaktuelle spørsmål. Instituttet har navn etter bygningen det er basert i, et vernet hus fra 1700-tallet ved St. James's Square. Bygget ble delvis utformet av Henry Flitcroft. Tre britiske statsministre har bodd der, blant annet William Pitt den eldre, den første jarlen av Chatham.

Chatham House er opprinnelsen til den såkalte «Chatham House-regelen». Dette er en anonymitetsregel som sier at deltakere ved møter og seminar i Chatham House fritt kan diskutere informasjon fra slike møter, men de skal ikke si hvem de fikk opplysingene fra eller hvilken gruppe de tilhørte. Regelen er utviklet for å gjøre det lett å være ærlig og si hva en virkelig mener om en sak eller et spørsmål om kontroversielle eller upopulære tema som blir diskuterte. Alle skal få tale fritt uten fare for å bli siterte utenfor huset. Tross denne regelen er de fleste møter på Chatham House åpne for innsyn.

I 2015 Global Go To Think Tanks Report utformet av University of Pennsylvania ble Chatham House rangert som den andre mest innflytelsesrike tankesmien i verdenen, etter Brookings Institution, og den mest innflytelsesrike i verdenen utenfor USA.[1] Også bladet Foreign Policy rangerte instituttet som den mest innflytelsesrike tankesmijene i verdenen utenfor USA i 2009.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Lionel Curtis, en av gunnleggerne av Chatham House.

Chatham House ble grunnlagt gjennom et møte skipet av Lionel Curtis for de amerikanske og britiske utsendingene til fredskonferansen i Paris i 1919. Møtet ble holdt den 30. mai 1919 . Curtis hadde lenge oppfordret til vitenskapelige studier av internasjonale forhold, og talen etter fredskonferansen for at ekspert-analyse og debatt burde fortsette videre i form av et internasjonalt institutt.

Det endte med at de britiske og amerikanske utsendingene skipet ulike institutt. Amerikanerne skipet Council on Foreign Relations i New York. Britene skipet det som da ble kalte The British Institute of International Affairs, og holdt det første møtet 5. juli 1920 . Lord Robert Cecil, tidligere utenriksminister Viscount Edward Grey, Arthur J. Balfour og John R. Clynes ble de første presidentene for instituttet. Curtis og G. M. Gathorne–Hardy ble utnevnte til æres-sekretærer.

I 1922, etter at medlemstallet hadde gått opp og instituttet trengte mer plass, ble det gitte bygningen Chatham House i gave av kanadiske R.W. Leonard.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ University of Pennsylvania The 2015 Global Go To Think Tanks Ranking, 3. debruar 2016