Charles Marion Russell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Charles Marion Russell
Født19. mars 1864[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
St. Louis[2][5]
Død24. okt. 1926[3][5][4][6]Rediger på Wikidata (62 år)
Great Falls[2][5]
BeskjeftigelseBilledhugger, illustratør, kunstmaler, skribent Rediger på Wikidata
NasjonalitetUSA
Feltmalerkunst
PeriodeAmerikansk renessanse[7]
Inspirert avFrederic Remington

Charles Marion Russell (født 19. mars 1864 – død 24. oktober 1926), også kjent som C. M. Russell var en kunstner som spesialiserte seg på Det ville vesten. Russell malte mer enn 2 000 malerier av cowboys, indianere og landskap i den vestlige delen av USA og i Alberta i Canada, i tillegg til bronseskulpturer. Han var kjent som «cowboykunstneren». Russell var også forfatter. Russell Museums-komplekset i Great Falls, Montana har mer enn 2 000 kunstverk og personlige gjenstander fra Russell. Andre store samlinger finnes i Montana Historical Society i Helena, Montana, Buffalo Bill Center i West i Cody, Wyoming, Amon Carter-museet for amerikansk kunst i Fort Worth, Texas, og Sid Richardson Museum i Fort Worth.

Russells veggmaleri med tittelen Lewis and Clark Meeting Flathead-Indians henger i State Capitol-bygningen i Helena, Montana. Russells 1918-maleri Piegans ble solgt for 5,6 millioner dollar i 2005 på en auksjon.[8]

Barndom[rediger | rediger kilde]

Smoke olje på lerret, 1908
Maleriet When The Land belonged to God. En replika hang i mange år i Senatsbygningen i Montana
Maleriet Lewis og Clark Meet Flathead-Indians (1912) henger bak møtelederens podium i Representantenes hus i Missoula, Montana

Kunst var alltid en del av Russells liv. Han vokse opp i Missouri, tegnet skisser og laget leirfigurer av dyr. Russell hadde en intens interesse i det ville vesten og kunne tilbringe timer med å lese om det. Russell så oppdagere og pelsjegere som ofte reiste gjennom Missouri. Russell lærte å ri på Hazel Dell Farm i nærheten av Jerseyville, Illinois på en berømt hest fra Civil War, en hest som het Great Britan. Russells instruktør var oberst William H. Fulkerson, som hadde giftet seg inn i Russells familie. Seksten, år gammel forlot Russell skolen og dro til Montana for å arbeide på en sauegård.

Voksen[rediger | rediger kilde]

Russell kom til Montana i 1880 16 år gammel. Etter et mislykket opphold på en sauegård fant han arbeid sammen en jeger og fangstmann som hadde blitt rancher, Jake Hoover, som eide en gård i Judith Basin, og fra ham lærte Russell mye om livet i vesten. De to mennene forble venner for livet. Etter et kort besøk til sin familie i 1882, vendte han tilbake til Montana hvor han bodde resten av livet. Han arbeidet som cowboy i en rekke antrekk, og dokumenterte den harde vinteren 1886-1887 i en rekke akvareller. Russell arbeidet på en ranch i Judith Basin i det Sentrale Montana på den tiden da ranch-formannen hadde mottatt et brev fra eieren om hvordan dyrene i besetningen hadde overlevd vinteren. I stedet for et brev, sendte ranch-formannen en akvarell i postkortstørrelse som Russell hadde malt av en stut overvåket av en sulten ulv under en grå vinterhimmel. Ranch-eieren viste postkortet til venner og forretningsforbindelser og til slutt ble det utstilt i et butikkvindu i Helena. Etter dette begynte oppdrag å komme jevnt og trutt til kunstneren. Russells bildetekst på skissen var «venter på en Chinook» og senere laget Russell en mer detaljert versjon som er et av hans mest kjente verker.

Tidlig i 1888 tilbragte Russel en tid og bodde sammen med Blood Indians, en gren av Svartfotstammen. Det antas at mye av hans intime kjennskap til indiansk kultur kommer fra denne perioden. Da han returnerte til de hvites kultur i 1889, fant han Judith Basin fylt opp med nybyggere, så han arbeidet andre steder et par år før han bosatte seg i området Great Falls, Montana, i 1892, i et forsøk på å lage et levebrød av å arbeid som kunstner på heltid.

I 1896 giftet Russell seg med Nancy. Han var 32 og hun var 18. I 1897 flyttet de fra det lille samfunnet Cascade, Montana til det travle county-setet, Great Falls, der Russell tilbrakte mesteparten av sitt liv fra da av. Russell fortsatte med sin kunst, ble en lokal kjendis og fikk anerkjennelse av kritikere over hele verden. Da Russell ikke var dyktige i markedsføring av sitt arbeid, var det Nancy som generelt fikk jobben i å gjøre Russell til en internasjonalt kjent kunstner. Hun satte opp mange utstillinger av Russells arbeider over hele USA og i London, og sørget for at Russel fikk mange tilhengere.

I 1913 malte Russell Wild Horse Hunters som viser ryttere som fanger ville hester, hver flokk er dominert av en hingst. Han brukte så mye farge som en kunstner kunne på sitt fjell-landskap.[9] Kunstneren Russell kom på den kulturelle scene i en tid da det ville vesten ble beskrevet og solgt i mange former, alt fra en kioskroman til et wild west show, og snart kom filmversjoner som stumfilm. Westernfilmer hadde blitt en filmhit. Russell var glad i disse populære kunstformer og fikk mange venner blant velstående samlere av hans arbeider, blant annet skuespillere og filmskapere som William S. Hart, Harry Carey, Will Rogers og Douglas Fairbanks. Russell holdt seg også sammen med andre likesinnede kunstnere, inkludert andre Ville Vesten malerne som Edgar Samuel Paxson, maleren Edward "Ed" Borein og illustratøren Will Crawford.

Den dagen Russell ble begravet i 1926 fikk alle barn i Great Falls fri fra skolen for å se begravelsesprosesjonen. Russells kiste ble transportert i en åpen vogn, trukket av fire svarte hester.

Russell produserte om lag 4 000 kunstverk, inkludert oljemalerier og akvareller, tegninger og skulpturer i voks, leire, gips og andre materialer, og noen av disse ble også støpt i bronse.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Selvportretter[rediger | rediger kilde]

Hyllest[rediger | rediger kilde]

Russells tømmerhytte-studio i Great Falls, Montana. Fortsatt bevart og er nå en del av C. M. Russell Museum-komplekset
The Tenderfoot (1900)
Meat for Wild Menn, bronseskulptur som skildrer en buffalojakt
Buffalo Hunt 1899, Amon Carter-Museet, Fort Worth

En samling short stories kalt Trails Plowed Under[10] ble publisert et år etter hans død. I 1929 publiserte Nancy Russell en samling av Charlies brev med tittelen Good Medicine.

Mange av Russells malerier og bronsearbeider er vist i Amon Carter-Museet i Fort Worth, Texas, så vel som i R. W. Norton kunstgalleri i Shreveport, Louisiana sammen med den andre fremtredende western-kunstner, Frederic Remington. Flere store samlinger av Russells kunst kan bli funnet i Montana Historical Society Museum i Helena, C. M. Russell Museum i Great Falls, Montana og Rockwell Museum i Corning, New York.

Sammen med Jeannette Rankin, det første kvinnelige medlem av den amerikanske Kongressen, representerte Russell Montana i den Nasjonale Statue Hall Samling i USA Capitol.

  • I 1960 ble Charles M. Russell Elementary School bygget i Missoula, Montana.
  • I 1965 ble en videregående skole bygget på nordsiden av Missouri-Elven i Great Falls, Montana og fikk navnet Charles M. Russell High School for å ære av Russell.
  • Ian Tysons 1987 album, Cowboyography, inkluderer en sang med tittelen "The Gift" som forteller historien om Russell. Michael Nesmith, av Monkees fame, spilte inn en sang med tittelen "Laugh Kills Lonesome" som var inspirert av, og beskriver innholdet i et velkjent Russell-maleri med samme navn. Native Blackfeet visesanger Jack Gladstone skrev en sang dedikert til Russell med tittelen «When the Land Belonged to God». Sangen beskrev Russells maleri av samme navn.
  • I 1991 ble Russell innlemmet i St. Louis Walk of Fame. Noen av Russells malerier ble vist i ABC TV-serien How the West Was Won med skuespilleren James Arness.
  • Russell ble tatt inn i første klasse av Montana Utendørs Hall of Fame i 2014.[11]
  • Russells veggmaleri med tittelen Lewis and Clark Meeting Flathead-Indians henger i State Capitol-bygningen i Helena, Montana. Russells 1918 maleri Piegans ble solgt for $5,6 millioner i 2005 en auksjon.[12]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, GND-ID 119036274, besøkt 17. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c data.bnf.fr[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Russell, Charles M(arion), oppført som Charles M(arion) Russell[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ a b c cmrussell.org[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Dictionary of Canadian Biography, oppført som CHARLES MARION RUSSELL, Dictionary of Canadian Biography ID russell_charles_marion_15, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ https://replicarte.com.br/collections/charles-marion-russell/figurativa-1.
  8. ^ «2005 auction results». Coeur d'Alene Art Auction. Arkivert fra originalen 5. mai 2008. Besøkt 26. juli 2008.  «Arkivert kopi». Archived from the original on 5. mai 2008. Besøkt 30. desember 2016. 
  9. ^ Russell exhibit, Amon Carter Museum, Fort Worth, Texas
  10. ^ «Trails Plowed Under». Gutenberg.net.au. Besøkt 6. mars 2012. 
  11. ^ http://missoulian.com/lifestyles/recreation/montana-outdoor-hall-of-fame-inducts-inaugural-class/article_ca3d81a3-c77c-5501-8a30-9c114bd4b34e.html
  12. ^ «2005 auction results». Coeur d'Alene Art Auction. Arkivert fra originalen 5. mai 2008. Besøkt 26. juli 2008.  «Arkivert kopi». Archived from the original on 5. mai 2008. Besøkt 30. desember 2016.