Charles Kennedy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Charles Peter Kennedy.jpg

Charles Peter Kennedy (født 25. november 1959 i Inverness, Highland, Skottland, Storbritannia) er en britisk politiker og parlamentariker, partileder for Liberaldemokratene 19992006.

Han studerte ved University of Glasgow, Glasgow, Skottland, hvor han tok Master-eksamen i statsvitenskap og filosofi og var aktiv i studentpolitikken. Etter eksamen arbeidet han en stund som journalist ved BBC Highland. I valget 1983 ble han valgt inn i underhuset for Social Democratic Party (SDP) for valgkretsen Ross, Cromarty & Skye i det skotske høylandet. Han har blitt gjenvalgt for denne valgkretsen og dets etterfølger Ross, Skye & Inverness West i de fire følgende parlamentsvalgene. I parlamentsvalget i Storbritannia 2005 var han valgt til den nye valgkretsen Ross, Skye and Lochaber.

Mot slutten av 1980-tallet ble SDP slått sammen med Liberal Party og ble hetende Social and Liberal Democratic Party, senere omdøpt til Liberal Democrats (Liberaldemokratene). Kennedy var den av SDPs parlamentarikere som var mest positiv til en partisammenslutning.

Etter at partilederen Paddy Ashdown hadde trukket seg tilbake ble Kennedy valgt 9. august 1999 til ny partileder for Liberaldemokratene.

I juli 2002 giftet Charles Kennedy seg med Sarah Gurling. Den 12. april 2005 fødte hun deres første barn, sønnen Donald James Kennedy.

I 2003 verserte rykter om at Kennedy hadde dårlig helse og det har også eksistert rykter om at han hadde problemer med alkoholisme.

Kennedy er en populær partileder. Under hans ledelse ble valget i 2001 en stor fremgang for partiet, om enn ikke et stort gjennombrudd. Han og partiet inntok en negativ stilling til Storbritannias deltakelse i Irakkrigen i 2003.

Etter flere alkoholrelaterte hendelser som ble fanget opp av britiske medier, ble Kennedy tvunget til å bekrefte like etter nyttår at han sliter med problemer med alkoholisme. Han sa at det var opp til hans parti å eventuelt bytte ham ut som partileder, men at han gjerne ville fortsette. Etter noen dager, hvor han også kom med noen uheldige uttalelser vedrørende Israels statsministers (Ariel Sharon) alvorlige sykdomssituasjon, meddelte han 7. januar 2005 at han går av som partileder.

I februar 2008 ble han valgt til rektor ved University of Glasgow og etterfulgte med det Mordechai Vanunu. Stillingen er en ren æresstilling.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]