Charles Guiteau

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Charles Guiteau
Charles J Guiteau.jpg
Født8. september 1841[1][2]
Freeport
Død30. juni 1882[1][2] (40 år)
Washington D.C.
Utdannet ved University of Michigan
Beskjeftigelse Advokat, lyriker
Parti Det republikanske parti
Nasjonalitet USA

Charles Guiteau (født 8. september 1841 i Freeport i Stephenson County i Illinois, død 30. juni 1882 i Washington DC) var en amerikansk jurist som myrdet USAs president James A. Garfield. Han ble henrettet ved henging.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn, omvekslende liv[rediger | rediger kilde]

Charles Guiteau planla å studere ved University of Michigan, men fordi han ikke bestod opptaksprøvene kom han ikke inn på universitetet.

Han brukte mye penger på å starte et advokatfirma i Chicago, men han hadde bare én sak i retten, og de fleste av hans tilfeller resulterte i rasende klienter og mye kritikk.

Han begynte deretter med teologi og publiserte en bok om emnet kalt The Truth, som var nesten helt plagiert fra arbeidet til John Humphrey Noyes.

Drapsmann[rediger | rediger kilde]

Deretter begynte han å interessere seg for politikk. Den 2. juli 1881 skjøt han president James A. Garfield med to skudd bakfra. Etter en lang og smertefull kamp mot infeksjoner, som muligens kom som følge av kirurgenes uvaskede hender og ikke-steriliserte instrumenter, døde Garfield den 19. september, 11 uker etter å ha blitt skutt.

De fleste moderne leger i USA er kjent med saken og mener at president Garfield lett kunne overlevd med sterilt medisinsk behandling, som var vanlig praksis i USA bare 10 år senere. Da Garfield døde ble Guiteau anklaget for drap. Rettssaken mot ham startet 14. november 1881 i Washington, DC. Han dikterte sin selvbiografi til New York Herald. Han var uvitende om folkets hat mot ham, selv etter at han nesten ble drept to ganger. Han smilte og vinket til journalister og tilskuere på vei inn og ut av rettssalen, tilsynelatende glad for å være i sentrum for oppmerksomhet.

På et tidspunkt hevdet Guiteau at president Garfield ikke ble drept av hans skudd, men av legenes dårlige hygiene. Imidlertid hadde ikke argumentet hans noe juridisk støtte. Han ble funnet skyldig i mord på presidenten den 25. januar 1882. Da dommen ble lest opp ropte Guiteau en rekke forbannelser og uanstendigheter til juryen før han ble ført bort av vakter til sin celle for å avvente henrettelse.

Han ble hengt den 30. juni 1882, i District of Columbia. Av de fire morderne på USAs presidenter levde Guiteau lengre enn noen etter offerets død. I hans tilfelle levde han i ni måneder etter presidentens død.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Find a Grave, 9. okt. 2017, Charles Julius Guiteau, 429
  2. ^ a b SNAC, 9. okt. 2017, Charles J. Guiteau, w66q21dg

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]