Charles Foulkes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Charles Foulkes
Født1. februar 1875
Bangalore
Død6. mai 1969 (94 år)
Hampshire
Beskjeftigelse Landhockeyspiller, ingeniør, militærperson
NasjonalitetStorbritannia

Charles Howard Foulkes (født 1. februar 1875 i Bangalore i Mysore, død 6. mai 1969 i Hampshire) var en britisk offiser av skotsk bakgrunn. Fra første verdenskrig av var han i en periode leder for de kjemiske tjenester innen British Army, det vil si for kjemisk krigføring.

Han var også sportsutøver som deltok i de olympiske leker 1908 i London.

Offiser, stridsgassekspert[rediger | rediger kilde]

Før Første verdenskrig tjenestegjorde Foulkes i de britiske styrker i Sierra Leone 1897-1899 og Sør-Afrika (boerkrigen) 1899-1900. Han var senere med i den britisk-franske grensekommisjon som trakk opp grensen mellom Nigeria og det franske kolonivelde (mot det som i dag er staten Niger) 1902-1904. Han var senere kommandant for en garnison på Ceylon 1909-1912.

Engelske maskingeværmannskap ved Somme, utrustet med en tidlig versjon av gassmasker.
P Helmet.

I 1913 ble Foulkes kommandant for det lette pionerkompani ved arsenalet i Chatham i Kent.

Han deltok under Første verdenskrig fra dens utbrudd i 1914, da han hadde grad av major. Under Det første slaget ved Ypres samme år var han kommandant for britenes 11. feltkompani. Da sennepsgassbruk ble eskalert under verdenskrigen i 1915, ble Foulkes overført til spesialtjeneste for gassvåpen. Der fikk han befatning også med fosgen- og klorgasser; begge sider eksperimenterte med forskjellige gasstyper, angrepssystemer og former for gassmasker og annet beskyttelsesutstyr, og Foulkes ble sakkyndig for gassutviklingen. Et stort forsknings- og utviklingsanlegg ble opprettet i Porton DownSalisbury Plain. I juni 1916, under Slaget ved Somme, tok britene i bruk fosgengass. Uheldige omstendigheter førte til at 57 av Foulkes egne menn omkom under denne innsatsen. I 1917 fikk Foulkes kommando over en spesialbrigade og ble direktør for hærens Gas Services. I 1918 ble han formann for avdelingen for kjemisk krigføring.

Etter verdenskrigen tjenestegjorde han i Afghanistan (1919) og Waziristan (1920). Han kjempet under den tredje anglo-afghanske krig mot Amanullah Khan. Der han gav råd om bruk av luftbåren stridsgass - skjønt dette tross alt ikke ble tatt i bruk.

Han var også postert til Fermoy i County Cork i Irland (1921) og ble snart etter forfremmet til direktør for avdelingen for Irlandpropaganda.

Han hadde deretter en rekke befalingsstillinger i Storbritannia. I 1922 ble Foulkes kommandør for pionerene i Northumbria. I 1924 ble han forfremmet til oberst og stedfortredende leder for pionerende i sørkommandoen. Fra 1926 til 1930 var Foulkes øverstkommanderende for pionerene under Adlershotkommandoen. I 1928 ble Foulkes aide-de-camp for kong George V, og ble forfremmet til generalmajor.

Han ble pensjonert fra tjeneste i 1930.

Han ble så reaktivert til militær innsats i 1937, og tjenestegjorde under den annen verdenskrig til 1945. Det var han som den 5. mai 1945 fra britisk side i Hotel de Wereld i Wageningen fremforhandlet og tok imot de tyske styrkers kapitulasjon i Nederland. Denne dato er senere blitt feiret som Nederlands frigjøringsdag.

Sportsmann[rediger | rediger kilde]

Foulkes vant en olympisk bronsemedalje i landhockey under OL 1908 i London. Han var med på det skotske laget som kom på tredjeplass i landhockeyturneringen bak, England og Irland. Skottland vant sin første kamp over Uhlenhorster HC som representerte Tyskland med 4-0, men tapte semifinalen til England med 1 – 6. Det var seks lag som deltok i turneringen, alle medaljene ble vunnet av britiske lag; Gull til England sølv til Irland og bronse til de tapende semifinalistene Wales og Skottland.

OL-medaljer[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]