Charles Foulkes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Charles Foulkes
Født1. feb. 1875Rediger på Wikidata
Bangalore
Død6. mai 1969Rediger på Wikidata (94 år)
Hampshire
BeskjeftigelseLandhockeyspiller, ingeniør, militært personell Rediger på Wikidata
Utdannet vedBedford Modern School
NasjonalitetStorbritannia

Charles Howard Foulkes (født 1. februar 1875 i Bangalore i Mysore, død 6. mai 1969 i Hampshire) var en britisk offiser av skotsk bakgrunn. Fra første verdenskrig av var han i en periode leder for de kjemiske tjenester innen British Army, det vil si for kjemisk krigføring.

Han var også sportsutøver som deltok i de olympiske leker 1908 i London.

Offiser, stridsgassekspert[rediger | rediger kilde]

Før første verdenskrig tjenestegjorde Foulkes i de britiske styrker i Sierra Leone 1897-1899 og Sør-Afrika (boerkrigen) 1899-1900. Han var senere med i den britisk-franske grensekommisjon som trakk opp grensen mellom Nigeria og det franske kolonivelde (mot det som i dag er staten Niger) 1902-1904. Han var senere kommandant for en garnison på Ceylon 1909-1912.

Engelske maskingeværmannskap ved Somme, utrustet med en tidlig versjon av gassmasker.
P Helmet.

I 1913 ble Foulkes kommandant for det lette pionerkompani ved arsenalet i Chatham i Kent.

Han deltok i første verdenskrig fra dens utbrudd i 1914, da han hadde grad av major. I det første slaget ved Ypres samme år var han kommandant for britenes 11. feltkompani. Da bruk av sennepsgass eskalerte i 1915, ble Foulkes overført til spesialtjeneste for gassvåpen. Der fikk han befatning også med fosgen- og klorgasser. Begge sider eksperimenterte med forskjellige gasstyper, angrepssystemer og former for gassmasker og annet beskyttelsesutstyr, og Foulkes ble sakkyndig for gassutviklingen. Et stort forsknings- og utviklingsanlegg ble opprettet i Porton DownSalisbury Plain. I juni 1916, i slaget ved Somme, tok britene i bruk fosgengass. Uheldige omstendigheter førte til at 57 av Foulkes egne menn omkom i denne innsatsen. I 1917 fikk Foulkes kommando over en spesialbrigade og ble direktør for hærens Gas Services. I 1918 ble han formann for avdelingen for kjemisk krigføring.

Etter verdenskrigen tjenestegjorde han i Afghanistan (1919) og Waziristan (1920). Han kjempet i den tredje anglo-afghanske krig mot Amanullah Khan. Der han gav råd om bruk av luftbåren stridsgass, men det ble ikke iverksatt.

Han var også postert til Fermoy i County Cork i Irland (1921) og ble snart etter forfremmet til direktør for avdelingen for Irland-propaganda.

Han hadde deretter en rekke befalingsstillinger i Storbritannia. I 1922 ble Foulkes kommandør for pionerene i Northumbria. I 1924 ble han forfremmet til oberst og stedfortredende leder for pionerene i sørkommandoen. Fra 1926 til 1930 var Foulkes øverstkommanderende for pionerene i Adlershot-kommandoen. I 1928 ble Foulkes aide-de-camp for kong George V og ble forfremmet til generalmajor.

Han ble pensjonert fra tjeneste i 1930.

Han ble reaktivert til militær innsats i 1937, og tjenestegjorde under den annen verdenskrig til 1945. Det var han som den 5. mai 1945 fra britisk side i Hotel de Wereld i Wageningen fremforhandlet og tok imot de tyske styrkenes kapitulasjon i Nederland.[trenger referanse] Denne datoen er senere blitt feiret som Nederlands frigjøringsdag.

Sportsmann[rediger | rediger kilde]

Foulkes vant en olympisk bronsemedalje i landhockey i OL 1908 i London. Han var med på det skotske laget som kom på tredjeplass i landhockeyturneringen bak, England og Irland. Skottland vant sin første kamp over Uhlenhorster HC som representerte Tyskland med 4-0, men tapte semifinalen til England med 1 – 6. Det var seks lag som deltok i turneringen, alle medaljene ble vunnet av britiske lag: Gull til England sølv til Irland og bronse til de tapende semifinalistene Wales og Skottland.

OL-medaljer[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]