Charles Fort

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Charles Hoy Fort

Charles Hoy Fort (født 6. august 1874 i New York, død 3. mai 1932) var en amerikansk journalist og forfatter som viet det meste av sitt liv til en omfattende kildeinnsamling og undersøkelse av uforklarlige fenomener og unomale hendelser.

Fort er særlig kjent for fire utgivelser: «The Book of the Damned» (1919), «New Lands» 1923), «LO!» (1931) og «Wild Talents» utgitt posthumt i 1932). Fort forsøkte seg tidlig også som skjønnlitterær forfatter og skrev ti romaner, hvorav bare én, «The Outcast Manufacturers» (1906), ble utgitt. Han forfattet også et selvbiografisk verk, «Many Parts» (1900), hvor han skrev om sin oppvekst, men denne boken ble aldri publisert og har først blitt kjent i senere tid.

Ved minst to anledninger, grunnet depresjoner og motløshet, brente Fort det omfattende kildematerialet som han hadde samlet inn, samt flere av de nevnte manuskriptene. I 1897 satte han fyr på anslagsvis 25,000 notater og i 1920 brente han et kartotek bestående av hele 40,000 møysommelig innsamlede referanser.

I 1916, etter mange år i ytterste fattigdom, arvet Fort en beskjeden pengesum fra en onkel, noe som tillot ham å fokusere på sin interesse for unomale fenomener, også omtalt som forteana. Fort var en notorisk kritiker av enhver form for vitenskapelig kategorisering, noe som kommer klart til uttrykk i de fire hovedverkene. Han mente at vitenskapen aksepterte enkelte fenomener fordi de passet inn i kategoriene, mens andre fenomener ble «fordømt» og bortforklart fordi de truet med å velte kategoriene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Komplette versjoner av Forts verker på nett[rediger | rediger kilde]