Charles E. Bohlen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Charles E. Bohlen
Charles Bohlen.png
Født30. aug. 1904[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
ClaytonRediger på Wikidata
Død1. jan. 1974[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (69 år)
Washington D.C.Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse DiplomatRediger på Wikidata
Utdannet ved Harvard University, Harvard CollegeRediger på Wikidata
Mor Celestine Bohlen[5]Rediger på Wikidata
Barn Avis BohlenRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Gravlagt Laurel Hill CemeteryRediger på Wikidata
Medlem av American Academy of Arts and SciencesRediger på Wikidata
USAs ambassadør til Sovjetunionen
19531957
ForgjengerGeorge F. Kennan
EtterfølgerLlewellyn Thompson
USAs ambassadør til Filippinene
19571959
ForgjengerAlbert F. Nufer
EtterfølgerJohn D. Hickerson
USAs ambassadør til Frankrike
19621968
ForgjengerJames M. Gavin
EtterfølgerSargent Shriver

Charles Eustis «Chip» Bohlen (født 31. august 1904 i Clayton i New York, død 31. desember 1974 i Washington, DC) var en amerikansk diplomat og ekspert på Sovjetunionen. Bohlen var blant annet USAs ambassadør til Sovjetunionen, Filippinene og Frankrike.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Charles E. Bohlen var sønn av Celestine Eustis Bohlen, datter av senator James B. Eustis, og Charles Bohlen, en gentleman of leisure.[klargjør] Han var det andre av parets tre barn. Familien reiste meget, og det var disse utenlandsreisene i Europa som styrte guttens interesser i den retning han skulle ta karrieremessig[6]

Bohlen var slektning av borgerkrigsgeneralen Henry Bohlen, født 1810, den første utenlandsfødte (tyske) unionsgeneral under borgerkrigen og bestefar til Gustav Krupp von Bohlen und Halbach (som brukte navnet Krupp etter å ha giftet seg med Bertha Krupp, arvingen til den tyske våpenfamilien Krupp). Således var Charles E. Bohlen i slekt med Alfried Krupp von Bohlen und Halbach, Tysklands fremste våpenprodusent under annen verdenskrig.

Bohlen var på morssiden sønnesønn av den amerikanske senator James Biddle Eustis, ambassadør i Frankrike under president Grover Cleveland.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Bohlen tok eksamen ved Harvard University i 1927 og begynte i 1929 hos Foreign Service (utenrikspresentasjonen). Hans første plassering var i Praha, og han arbeidet senere i blant annet Paris, Moskva og Tokyo. Ved Teherankonferansen arbeidet han som tolk for president Franklin D. Roosevelt, og ved Jaltakonferansen som både tolk og rådgiver samt som tolk under Potsdamkonferansen.

Han regnes som en av de viktigste arkitektene til amerikansk utenrikspolitikk etter krigen og hjalp blant annet til med å utforme Marshallplanen sammen med George F. Kennan. Bohlen var rådgiver til flere utenriksministre, blant andre James F. Byrnes, George C. Marshall og Dean Acheson.

I perioden 1953 til 1957 tjenestegjorde han som ambassadør i Moskva, men på grunn av meningsforskjeller med utenriksminister John Foster Dulles ble han tvunget til å slutte i sin post i Sovjetunionen. Derfra ble han flyttet til Manila hvor han fungerte som ambassadør i perioden 1957 til 1959. Etter et opphold på noen år ble han igjen ambassadør for siste gang i Paris i perioden 1962 til 1968.

Tilleggsprotokollen[rediger | rediger kilde]

I sine memoarer kalt Witness to History fra 1973 avslører han at han den 24. august 1939 traff den tyske diplomaten Hans von Herwarth, og at han fikk hele den hemmelige tilleggsprotokollen i Molotov–Ribbentrop-pakten. Denne hadde blitt signert av de russiske og tyske utenriksministerne kun dagen i forveien. Den hemmelige protokollen inneholdt en avtale mellom Adolf Hitler og Josef Stalin om å dele opp Øst-Europa i interessesfærer. Roosevelt ble varslet omgående, men ga ikke denne informasjonen videre til noen av de berørte regjeringene i Europa. Én uke senere ble planen realisert da Tyskland invaderte Polen, noe som ble starten på andre verdenskrig.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bohlen, Charles E. Witness to History: 1929-1969 (1973), Norton Eds. 576 sider, ISBN 0393074765

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000002589, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b GeneaStar, GeneaStar person-ID bohlenc[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Store norske leksikon, oppført som Charles Bohlen, Store norske leksikon-ID Charles_Bohlen[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Find a Grave, oppført som Charles Eustis Bohlen, Find a Grave 21661, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Geni.com[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Charles E. Bohlen: Witness to History, 1929-1969, New York: Norton, 1973, s.4.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]