Charles Douglass

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Charles Douglass
Født2. januar 1910
Guadalajara
Død8. april 2003 (93 år)
Templeton
Utdannet ved University of Nevada
Beskjeftigelse Audioingeniør, ingeniør, oppfinner
Nasjonalitet Mexico

Charles Rolland Douglass (født 2. januar 1910 i Guadalajara i Mexico, død 8. april 2003 i Templeton i California) var en lydtekniker fra USA. Han regnes som oppfinner av kunstig latter på fjernsyn.

Douglass vokste opp i Nevada, hvor han også tok ingeniørutdanning. Han jobba så som lydingeniør, blant annet ved CBS Radio i Los Angeles. Under andre verdenskrig tjenestegjorde han i marinen med utvikling av radarsystemer. Etter fortsatte han i marinereserven og fikk etter hvert kommandørkapteins grad. Sivilt fortsatte han i CBS og var med på utviklinga av tv-mediet.

Latterboksen[rediger | rediger kilde]

I radio- og tv-sendingenes barndom foregikk det meste av underholdningsprogrammer med publikum til stede. Det forekom ikke sjelden at produsentene var misfornøyd med publikums respons – manglende eller beskjeden latter, for mye latter, for sein respons og så videre. Douglass tok oppgaven med å avhjelpe dette. Han samla timevis med latter, applaus og andre publikumsreaksjoner på en spesiell bandspiller, latterboksen (The Laff Box). Dermed hadde han materiale til å forlenge eller endre på den naturlige reaksjonen.

I begynnelsen skjedde dette på direkten, men da en på slutten av 1950-tallet gikk over fra å spille inn på film til å benytte videoband, gav dette også større muligheter til å redigere innspillinga i ettertid. Slik klipping gav gjerne et uryddig lydspor. Douglass kunne da hjelpe til med å «utjamne» publikums reaksjoner. Etter hvert oppdaga både produsenter og artister de store mulighetene som lå i latterboksen. Fra å foreta mindre justeringer gikk en over til å lage et heilt nytt lydbilde.

Utover på 1960-tallet blei det mer og mer vanlig å spille inn komiserier uten annet publikum enn latterboksen, en teknologi som Douglass – gjennom selskapet Northridge Electronics – hadde tilnærma monopol på til ut på 1970-tallet. Boksen fantes bare i et eksemplar, og Douglass bevokta den strengt.

Charles Douglass pensjonerte seg i 1980. I 1992 fikk han en spesiell Emmy-pris for sitt virke. Sønnen Robert overtok Northridge Electronics. Han har vunnet ei rekke Emmy-priser innen lydfaget.

Kilder[rediger | rediger kilde]