Charles Douglass

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Charles Rolland Douglass (født 2. januar 1910 i Guadalajara i Mexico, død 8. april 2003 i Templeton i California) var en lydtekniker fra USA. Han regnes som oppfinner av kunstig latter på fjernsyn.

Douglass vokste opp i Nevada, hvor han også tok ingeniørutdanning. Han jobba så som lydingeniør, blant annet ved CBS Radio i Los Angeles. Under andre verdenskrig tjenestegjorde han i marinen med utvikling av radarsystemer. Etter fortsatte han i marinereserven og fikk etter hvert kommandørkapteins grad. Sivilt fortsatte han i CBS og var med på utviklinga av tv-mediet.

Latterboksen[rediger | rediger kilde]

I radio- og tv-sendingenes barndom foregikk det meste av underholdningsprogrammer med publikum til stede. Det forekom ikke sjelden at produsentene var misfornøyd med publikums respons – manglende eller beskjeden latter, for mye latter, for sein respons og så videre. Douglass tok oppgaven med å avhjelpe dette. Han samla timevis med latter, applaus og andre publikumsreaksjoner på en spesiell bandspiller, latterboksen (The Laff Box). Dermed hadde han materiale til å forlenge eller endre på den naturlige reaksjonen.

I begynnelsen skjedde dette på direkten, men da en på slutten av 1950-tallet gikk over fra å spille inn på film til å benytte videoband, gav dette også større muligheter til å redigere innspillinga i ettertid. Slik klipping gav gjerne et uryddig lydspor. Douglass kunne da hjelpe til med å «utjamne» publikums reaksjoner. Etter hvert oppdaga både produsenter og artister de store mulighetene som lå i latterboksen. Fra å foreta mindre justeringer gikk en over til å lage et heilt nytt lydbilde.

Utover på 1960-tallet blei det mer og mer vanlig å spille inn komiserier uten annet publikum enn latterboksen, en teknologi som Douglass – gjennom selskapet Northridge Electronics – hadde tilnærma monopol på til ut på 1970-tallet. Boksen fantes bare i et eksemplar, og Douglass bevokta den strengt.

Charles Douglass pensjonerte seg i 1980. I 1992 fikk han en spesiell Emmy-pris for sitt virke. Sønnen Robert overtok Northridge Electronics. Han har vunnet ei rekke Emmy-priser innen lydfaget.

Kilder[rediger | rediger kilde]