Charles Douglass

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Charles Douglass
Født2. januar 1910Rediger på Wikidata
GuadalajaraRediger på Wikidata
Død8. april 2003Rediger på Wikidata (93 år)
TempletonRediger på Wikidata
Utdannet ved University of NevadaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Audioingeniør, ingeniør, oppfinnerRediger på Wikidata
Nasjonalitet MexicoRediger på Wikidata

Charles Rolland Douglass (født 2. januar 1910 i Guadalajara i Mexico, død 8. april 2003 i Templeton i California) var en lydtekniker fra USA. Han regnes som oppfinner av kunstig latter på fjernsyn.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Douglass ble født i Mexico til en amerikansk familie.[1] Hans far, som var ingeniør, var der på et oppdrag, men familien flyttet tilbake til hjemlandet ikke lenge etter. Charles vokste opp i Nevada, hvor han også tok ingeniørutdanning.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Han arbeidet så som lydingeniør, blant annet ved CBS Radio i Los Angeles.

Andre verdenskrig: Under andre verdenskrig tjenestegjorde han i marinen med utvikling av radarsystemer. Etter fortsatte han i marinereserven og fikk etter hvert kommandørkapteins grad.

Sivilt fortsatte han i CBS og var med på utviklinga av tv-mediet.

Latterboksen[rediger | rediger kilde]

I radio- og tv-sendingenes barndom foregikk det meste av underholdningsprogrammer med publikum til stede. Det forekom ikke sjelden at produsentene var misfornøyd med publikums respons – manglende eller beskjeden latter, for mye latter, for sen respons og så videre. Charles Douglass tok oppgaven med å avhjelpe dette. Han samlet timevis med latter, applaus og andre publikumsreaksjoner på en spesiell båndspiller, latterboksen (The Laff Box). Dermed hadde han materiale til å forlenge eller endre på den naturlige reaksjonen.

I begynnelsen skjedde dette på direkten, men da man på slutten av 1950-tallet gikk over fra å spille inn på film til å benytte videobånd, gav dette også større muligheter til å redigere innspillingen i ettertid. Slik klipping gav gjerne et uryddig lydspor. Douglass kunne da hjelpe til med å «utjamne» publikums reaksjoner. Etter hvert oppdaget både produsenter og artister de store mulighetene som lå i latterboksen. Fra å foreta mindre justeringer gikk en over til å lage et heilt nytt lydbilde.

Utover på 1960-tallet ble det mer og mer vanlig å spille inn komiserier uten annet publikum enn latterboksen, en teknologi som Douglass – gjennom selskapet Northridge Electronics – hadde tilnærma monopol på til ut på 1970-tallet. Boksen fantes bare i et eksemplar, og Douglass bevokta den strengt.

Charles Douglass pensjonerte seg i 1980. I 1992 fikk han en spesiell Emmy-pris for sitt virke. Sønnen Robert overtok Northridge Electronics. Han har vunnet ei rekke Emmy-priser innen lydfaget.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]