Charles Boyd Gentzel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Charles Boyd Gentzel
Født11. nov. 1922Rediger på Wikidata
Død24. apr. 1981[1]Rediger på Wikidata (58 år)
Utdannet ved Cornell UniversityRediger på Wikidata

Charles Boyd Gentzel (født 11. november 1922 i Youngstown i Ohio, død 24. april 1981 i Fort Lauderdale, Florida) var en kristen mystiker og esoteriker, og en av de to grunnleggerne av Mark-Age i 1960.

Han ble født i Youngstown i delstaten Ohio, USA kl 13:50. Foreldrene var Charles A. Gentzel og Mary Yaskalko. Han var deres første barn, etterfulgt av søsteren Mary Gentzel og brødrene Robert Gentzel og Donald Gentzel.

Våren 1940 fikk han sitt vitnemål ved Clarks Summit-Clarks Green High School i nærheten av Scranton, Pennsylvania. Mary Gentzel giftet seg på nytt, dette året, med Si Carmody.

Mellom 19. februar 1943 og 19. mai 1946 tjentestegjorde han som mester-sersjant (master sergeant) for USA under andre verdenskrig i Belgia, Frankrike og Tyskland som en del av Quartermaster Corpse.

Den 13. juni 1949 tok han sin avgangseksamen (Bachelorgrad) i kjemi og en mindre grad i økonomi ved Cornell University i Ithaca i New York. Der mottok han også flere æresbevisninger.

Mark(eting) Age(nts)[rediger | rediger kilde]

Påsken 1949 mottok han intuitivt navnet Mark-Age. Opprinnelig ble navnet brukt som forkortelse på næringsvirksomheten «Marketing Agents» (markedsførings-konsulenter), som formidlet salg av nye produkter gjennom uavhengige selgere i tre salgsavdelinger internasjonalt (til hjem, næringsliv og industri) med slagordet The best of the new, direct to you («Det beste av det nye, direkte til deg»). Den 12. august 1949 registrerte han navnet Mark-Age som varemerke.

Etter en reise til Los Angeles, California i februar 1952, i et forsøk på å etablere virksomheten der, returnerte han til New York og opprettet en salgsavdeling i Auburn, New York. Navnet Mark-Age ble registrert som varemerke i Auburn den 17. juni 1952.

I 1954 ble virksomheten nedlagt, og han flyttet til Syracuse, New York, og ledet et arbeidsformidlingsbyrå som han hadde kjøpt. Nedgangskonjunkturer tvang ham til å stenge arbeidsformidlingen i 1958.

I februar 1959 dro han igjen til Los Angeles i et nytt forsøk på å opprette sin næringsvirksomhet der, men han returnerte etter noen få uker. I Pennsylvania bodde han sammen med moren Mary Yaskalko inntil finansene tillot ham å fortsette forsøket på å videreføre Marketing Agents.

En åndelig oppvåkning[rediger | rediger kilde]

I 1955 ble Charles Boyd Gentzel medlem av Unity. Inspirert av bøkene til Thomas Troward innenfor bevegelsen Ny Tanke, mente han å finne gjenklang for sine egne metafysiske idéer i Unity.

Påsken 1956 fikk Gentzel en gryende forståelse av at navnet Mark-Age egentlig var av åndelig art. Han skrev Mark-Age Manifesto, som utledet prinsippene for en kristen mystisk organisasjon med 12 avdelinger:

 • Væren: Studier av Åndens natur, med utvikling og bruk av Kristus-bevisstheten og dens krefter av det enkelte individ
 • Utdannelse: Åndelige utdannings-programmer og systemer
 • Geofysikk: Studier, kontroll og utvikling av land, sjø og luft
 • Regjering: Studier av den indre åndelige regjering i solsystemet, og hvordan man bygger lokale, statlige, nasjonale og internasjonale regjeringer bygd på dens idéer, prinsipper og erfaringer
 • Veiledning: Hjelp til å bestemme handlingsmønstre for individer, organisasjoner og regjeringer, basert på åndelige lover
 • Helse: Undervisning i hvordan man oppnår og vedlikeholder vedvarende sunnhet i sinn, kropp og sjel
 • Å Leve: Økning av livsgleden ved et åndelig liv gjennom underholdning, rekreasjon, de skjønne kunster og andre midler
 • Kjærlighet: Veiledning og utøvelse av dens natur og utøvelse av guddommelig kjærlighet i personlige forhold
 • Beskyttelse: Påkallelsen av guddommelig beskyttelse og hvordan man sikrer dette for seg selv og andre
 • Religion: Praktisk, metafysisk tolkning av religion på en usekterisk måte
 • Vitenskap: Skape produkter ved å forene spirituelle prinsipper med materiell vitenskap
 • Dekning av behov: Undervisning og praktisering av menneskets iboende evne til å styre materielle behov og produkter, både naturlige og produserte

Dette skulle senere bli de 12 avdelingene av Livets Universitet i Mark-Age.

I årene 19571958 skrev Gentzel et manuskript med tittelen How to do All things − Your use of Divine Power («Hvordan gjøre Alle ting − Din bruk av Guddommelig Kraft»). Etter å ha blitt revidert i 1965 og 1969 ble det utgitt i 1970 i innbundet form av Mark-Age Metacenter.

Møtet med Pauline Sharpe[rediger | rediger kilde]

Mark-Age ble i 1959 ansett av Gentzel å være et langsiktig prosjekt for å heve menneskeheten inn i sin iboende Kristus-bevissthet ubevisst. Dette var også motivet for hans neste forsøk på å opprette næringsvirksomheten i det sørlige California i mars 1959. Han reiste fra Syracuse til Los Angeles via Miami, Florida, der han oppholdt seg i fire dager.

Også denne gangen ble han forhindret i etableringen, og mens han ventet i Pennsylvania sommeren 1959, for å utforske etableringsmuligheter der, kjøpte han en Miami-avis og fant en annonse for rådgivning i en arbeidsformidling i Miami. Han skrev et brev dit, og ble bedt om å møte på kontoret.

25. november 1959 ankom han kontoret dagen før thanksgiving, men fikk vite at eieren som besvarte hans brev, ikke kom tilbake før etter thanksgiving. 1. desember 1959 kom han tilbake og møtte Pauline Sharpe på kontoret.

På skjemaet hadde han utfylt metafysikk, og etter forespørsel fra Pauline Sharpe ga han henne en kopi av sitt Manifesto med de 12 avdelinger. Den 10. desember 1959 besøkte begge Unity Church, og den 13. desember ga han henne manuskriptet til How to do All things − Your use of Divine Power.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ books.google.co.uk[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]