Chalcosoma moellenkampi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Chalcosoma moellenkampi
hann
hann
Vitenskapelig(e)
navn
:
Chalcosoma moellenkampi
Kolbe, 1900
Norsk(e) navn:
Hører til: Dynastinae, Scarabaeidae, Skarabider (Scarabaeoidea), Polyphaga,
biller,
insekter
Habitat: skog
Utbredelse: Borneo


Chalcosoma moellenkampi er en bille som hører til familien skarabider (Scarabaeidae) i gruppen skarabider (Scarabaeoidea).

Utseende[rediger | rediger kilde]

En meget stor (hannen ca. 9 centimeter lang, enkelte opptil 11 centimeter) og tung bille. Kroppen er glinsende svart med en bronseaktig glans. Hannen har et kraftig horn (rettet skrått oppover og framover) på hodet, dette er ruglete på oversiden men mangler utstående tenner. På hver side av pronotum er det et langt, krumt, framoverrettet horn, hos denne arten er hornene plassert inn mot midten, som er hevet over resten av thorax, og de er nedoverbøyde mot spissen. Rett over hodet er det en kort men kraftig pigg. Som vanlig hos biller med horn viser denne arten allometrisk vekst, det vil si at hornene er forholdsvis større hos store eksemplarer. Hunnen mangler disse hornene og piggene, og er mindre, 45-60 millimeter lang.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne billen lever i regnskog. Larvene utvikler seg inne i døde trestammer. Hannene bruker hornene på hodet og pronotum til å kjempe med hverandre om hunnene, eller kamp om føderessurser. De store hannene er svært aggressive overfor hverandre, mindre hanner med mindre horn mindre aggressive.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Denne arten lever bare på Borneo og Sumatra.

Systematisk plassering[rediger | rediger kilde]

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]