Cesky terrier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Cesky terrier
Cesky terrier
Cesky terrier
HundetypeTerrier
OpprinnelseTsjekkia
EgenskaperFamiliehund
Livsløp12-15
StørrelseLiten (7-11 kg)
Passer forAlle
Anerkjennelser
FCIGruppe 3, seksjon 2
(FCI #246)
AKCTerrier
CKCTerrier
KCTerrier
UKCTerrier
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Cesky Terrier (tsjekkisk: Český teriér, som bokstavelig talt betyr böhmisk terrier eller tsjekkisk terrier) er en liten hunderase av typen terrier som kommer fra Tsjekkia.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Cesky terrier ble først avlet frem av den tsjekkiske hundeeieren František Horák i 1948. Den nye rasen var et resultat av kryssavl mellom Sealyham terrier og Skotsk terrier. Målet var å få en ny rase som egnet seg som jakthund i skogene i Bohemia. Selv om Horák ikke hadde høyere utdannelse innen naturvitenskap, jobbet han i flere år som forskningsassistent ved Czechoslovak Academy of Sciences og brukte kunnskapen han der hadde tilegnet seg til å avle frem den nye rasen. Tsjekkia hadde på denne tiden et kommunistisk styresett, og når Horáks hunder ble populær utenfor Tsjekkia, fikk han store mengder brev som igjen gjorde han til gjenstand for oppmerksomhet hos det hemmelige politiet.[1] Horák døde i 1997.

Cesky Terrier ble anerkjent internasjonalt i en konkurranse arrangert av Fédération Cynologique Internationale i 1963 som rase nummer 246 i gruppe 3, terrier.[2] Rasen er nå anerkjent av alle større kennelklubber i den engelsktalende verden. Rasen er også anerkjent av Norsk Kennel Klubb.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Cesky terrier er en rolig hunderase, og aggressivitet er diskvalifiserende, jamfør rasestandarden.[3][4] Cesky terrier blir beskrevet som modige, lydige, lojale, og tålmodige hunder som er flinke barn og passer godt som familiehund. En uvanlig egenskap for terrier hunder, er at Cesky terrier også går godt med andre hunder i husstanden. For å hindre at Cesky terrier blir reservert mot fremmede, bør man tidlig sosialisere.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Atter, Sheila. «František Horák». Cesky Terrier Club (UK). Besøkt 1. januar 2015. 
  2. ^ «History». Cesky Terrier Club (UK). Besøkt 1. januar 2015. 
  3. ^ «ceskyterrier.no». Besøkt 1. januar 2015.  Arkivert 1. januar 2015 hos Wayback Machine.
  4. ^ «The Right Breed?». Cesky Terrier Club (UK). Besøkt 1. januar 2015. 
  5. ^ «Cesky Terrier - liten hunderase fra Tsjekkia». Besøkt 1. januar 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]