Cerura erminea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Cerura erminea
Cerura erminea
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cerura erminea
Esper, 1783
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Tannspinnere
Slekt: Cerura
Habitat: løvskog med osp eller poppel
Utbredelse: Palearktis; i Norden har den nylig vandret inn til det sørligste Finland

Cerura erminea er en sommerfugl som tilhører familien tannspinnere (Notodontidae). Den ligner sterkt på slektningen stor gaffelstjert (Cerura vinula), men gir et hvitere inntrykk. Den forekommer ikke i Norge, men har nylig kolonisert sørkysten av Finland.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middels stor (vingespenn 45 – 71 mm), kraftig, hvit spinner med svarte tegninger. Den ligner sterkt på slektningen stor gaffelstjert (Cerura vinula), men grunnfargen virker renere hvit, og bakkroppens overside er for det meste svart, ikke lysegrå. Hodet er middels stort, tett kledt med hvite, ullaktige hår. Antennene er fjærformede hos hannen, smalt fjærformede hos hunnen, smalere i den ytterste delen. Brystet er tett kledt med ullaktige, hvite hår, med åtte små, svarte flekker. Bakkroppen er lysegrå på det fremste leddet og i en smal stripe langs midten av ryggen, ellers for det meste svart på oversiden. De tre ytterste leddene er skittenhvite. Forvingen er avlang, avrundet trekantet uten "tann" ved bakkanten, hvit med små, svarte flekker og V-formede tegninger. Bakvingen er hvit, tverr-årene nær roten og en serie små flekker langs ytterkanten er mørke. Larven er grønn på buken og på sidene, brun på ryggen. Som hos andre gaffelstjerter har den en spisse pukkel på det tredje kroppsleddet og et gaffelformet vedheng på det siste leddet. Den skiller seg fra larven til stor gaffelstjert ved at den har en hvit flekk omtrent midt på siden, og på at de falske øynene over hodet er mindre tydelige.

En ung larve. Den karakteristiske hvite flekken på siden er ikke utviklet ennå

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever på ulike poppel-arter og osp (Populus spp.). De voksne spinnerne flyr om natten i juni – juli, og hannene kommer gjerne til lys. Når larven er utvokst i august, kryper den ned fra vertstreet og spinner seg inn i en ganske hard kokong, gjerne i en barksprekk ved foten av treet. Den forvandler seg til en puppe, som overvintrer, av og til to ganger, før den klekkes.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Cerura erminea lever i Mellom-Europa og videre østover gjennom Russland til Øst-Sibir og Korea. Den mangler i middelhavsområdet og Skandinavia, men de siste årene har en liten bestand etablert seg langs sørkysten av Finland.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]