Ceriana

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk


Ceriana
Ceriana vespiformis, hunn
Ceriana vespiformis, hunn
Vitenskapelig(e)
navn
:
Ceriana
Rafinesque, 1815
Norsk(e) navn:
Hører til: Eristalinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Antall arter: vel 50, to i Europa, én i Norden
Habitat: Gammel løvskog. Larvene i råtehull
Utbredelse: alle verdensdeler
Delgrupper:

Ceriana er en slekt av fluer som tilhører familien blomsterfluer (Syrphidae). Det er kjent vel 50 arter, to av dem er funnet i Europa men ingen er så langt funnet i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore (10-15 mm), slanke blomsterfluer, svarte med smale, gule tverrbånd. De ligner mye på enkelte vepser. De kan ikke forveksles med andre blomsterfluer enn den beslektede slekten Sphiximorpha, derimot er de overflatisk ganske like på visse vepsefluer (Conopidae) av slektene Conops og Physocephala. Antennene er tilsynelatende dobbelt så lange som hodet, men ved nærmere undersøkelse viser det seg at nær halve lengden av den tilsynelatende antennen utgjøres av en stilk som er en utvekst fra hodet. Denne ligner til forveksling et antenneledd bortsett fra at den ikke er bøyelig. Den egentlige antennen er moderat lang, antennebørsten er ganske kort og sitter i spissen av det tredje leddet. Ansiktet er helt flatt, gult med svart midtstripe, svart på sidene. Fasettøynene er nakne, hos hannen møtes de såvidt i pannen. Bakhodet er gult. Thorax er matt svart, skuldrene og hele eller deler av scutellum er gule. Beina er svarte og gule, baklårene litt fortykket, bakleggene krumme. Vingene er brune i den fremre delen, melkehvite i den bakre. Bakkroppen er lang og sylindrisk, svart med tre smale, gule tverrbånd.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene utvikler seg i råtten, død ved av eik, bøk og trolig også osp. De voksne fluene holder seg mest høyt oppe i trærne og blir sjelden observert eller fanget – de fleste funnene er av dyr fanget i feller i trekronene. De kommer likevel av og til ned for å besøke blomster. Hannene kan sees sverme opp og ned langs solbelyste stammer, mens hunnene gjerne finnes ved råtehull. De voksne er aktive i juni – juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Slekten er representert i alle verdensdeler bortsett fra Antarktis. I Europa er det to arter. Ceriana conopsoides er foreløpig ikke funnet i Norge, men det er sannsynlig at den kan dukke opp her siden den forekommer ganske nær grensen i Sverige.

Systematisk inndeling med norske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder og litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bartsch, Hans; Binkiewicz, Elizabeth; Nasibov, Erik; Nordin, Anna; Rådén, Anders & Östman Torbjörn. 2009. Tvåvingar: Blomflugor. Diptera: Syrphidae: Eristalinae, Microdontinae. Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. ArtDatabanken, SLU, Uppsala. CF. 478 sider. ISBN 978-91-88506-70-2
  • Nielsen, Tore R. 1999. Check-list and distribution maps of Norwegian hoverflies with description of Platycheirus laskai nov. sp. (Diptera, Syrphidae). NINA Fagrapport 035. Norsk institutt for naturforskning.
  • Nielsen, Tore R. Syrphidae checklist - Norway. www.syrphidae.com/checklist.php - Sjekkliste over norske arter.
  • Fauna Europaea Web Service (2004) Fauna Europaea version 1.1, www.faunaeur.org
  • Thompson, F.C. og Rotheray, G. 1998. Family Syrphidae. I: Papp, L. og Darvas, B. (red): Contributions to a Manual of Palaearctic Diptera. 3: 81-139. Science Herald, Budapest.
  • Torp, E. 1994. Danmarks svirrefluer (Diptera: Syrphidae). Apollo Books, Stenstrup.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]