Ceres (Skottland)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ceres
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landSkottlands flagg Skottland
Region:Fife
Trad. grevskap:Fife
StatusLandsby (village)
Retningsnummer01334
Befolkning1 019 (2001)
Høyde o.h.63 meter
Kart
Ceres
56°17′31″N 2°58′17″V

Ceres er en landsby i Fife, Skottland.

Det er uklart hvor navnet kommer fra. Noen mener at det er en levning fra romersk tid, da den romerske gudinnen for markends grøde også heter Ceres. Men navnet har forekommet i forskjellige former, blant annet Seres og Syres; sistnevnte er den eldste formen. Andre teorier er at det kommer fra St. Cyrus, som sognekirken er viet til, eller fra det latinske ordet syrus, som betyr myrland ved en elv. En siste teori er at det var en familie som het Syras som grunnla landsbyen.

Landsbyen er vertskap for en av de eldste høylandslekene i landet. Lekene er en feiring av hjemkomsten til de overlevende fra slaget ved Bannockburn i 1314. Ved plassen i sentrum av landsbyen er det et minnesmerke for Bannockburn, reist i forbindelse med 600-årsjubileet i 1914. Bueskyttere fra Ceres ga et viktig bidrag til den skotske seieren i slaget.

Ceres nevnes først i det 12. århundre. I 1620 ble det opprettet et baroni, som ble underlagt Hopefamilien fra Craighall. Landsbyen utviklet seg da som et sentrum for landbruk, veving og bryggerivirksomhet.

Fife Folk Museum ligger i Ceres. Det ble åpnet i 1968.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Lokalhistorisk side