Ceres (Sør-Afrika)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ceres
Ceres town.jpg
LandSør-Afrika Sør-Afrika
ProvinsWes-Kaap
StatusBy (town)
Grunnlagt1854
Postnummer6835
Retningsnummer023
Befolkning48 035 (2010)
Høyde o.h.450 meter
Posisjonskart
Ceres ligger i Sør-Afrika
Ceres (Sør-Afrika)
Ceres
Ceres (Sør-Afrika)
Kart
Ceres i Sør-Afrika
33°22′00″S 19°19′00″Ø

Ceres er en by i provinsen Wes-Kaap i Sør-Afrika. Den er oppkalt etter den romerske gudinnen Ceres og har rundt 40 000 innbyggere. Navnet er passende siden dalen som byen ligger i er ekstremt fruktbar og er en betydelig produsent av Sør–Afrikas frukt. Den er det administrative senteret for Witzenberg Local Municipality. Den ligger i Warmbokkeveld-dalen (afrikaans: «varm antilopemark») rundt 170 km nordøst for Cape Town og er klimatisk varmere enn de omkringliggende høylandene som er kjent som Kouebokkeveld («kald antilopemark»).

Byen har et typisk middelhavsklima temperert av dens høyde. Ceres opplever varmere temperaturer om sommeren på grunn av at den ligger i innlandet med uregelmessig nedbør, men vintrene er kjølige til ganske kalde og våte med jevnlig snø på de omkringliggende høyere områdene. Det er sjelden at det snør i bunnen av dalen. Gjennomsnittlig årlig nedbør er på 1088 mm med en gjennomsnittstemperatur på 29,9°C i februar og 2,4°C i juli.

Ceres er velkjent for jus som blir eksportert på verdensbasis og som bærer byens navn. Den er også lokalt kjent for vintersnøen og kirsebær. Innbyggere i Cape Town reiser om vinteren til byen for å stå på ski, noe som er en sjeldenhet ellers på grunn av det milde klimaet de er vant med. Om sommeren kommer folk for å plukke kirsebær fra gården «Klondyke».

Sør-Afrika er en av de mest stabile delene av verden seismologisk sett, men den 29. september 1969 rystet et massivt jordskjelv distriktet uten forvarsel. Episenteret til skjelvet var på et betydelig lokal struktur kalt Worcester-plategrensen som det er tydelig har vært geologisk aktiv i fjern fortid, men som ikke hadde beveget seg på å over 300 år i nedtegnet historie. Ceres ble hardt rammet. Mange gamle kappnederlandske bygninger ble skadet og noen liv gikk tapt. Skjelvet var sterkt nok til å slå gips av vegger i Cape Town, 170 km unna.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]