Cerautola

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cerautola
Nomenklatur
Cerautola
Libert, 1999
Hører til
Poritiinae,
glansvinger,
dagsommerfugler
Økologi
Antall arter: 12
Habitat: skog
Utbredelse: Afrika
Inndelt i

Cerautola er en slekt av dagsommerfugler som hører til underfamilien Poritiinae i den artsrike familien glansvinger (Lycaenidae).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore dagsommerfugler, store til Lycaenidae å være. Forvingene er litt sigdformede. Hannene er mer eller mindre metallisk blå på oversiden, hunnene brune. Undersiden er lys med brune streker. Larvene er lyst gråbrune, med lange, stive hår. De kan minne om børstespinnere (Lymantriinae).

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever av blågrønnbakterier, alger, lav og annet organisk materiale som de skraper av trestammer. De ser ut til alltid å leve i nærheten av kolonier av maur i slekten Crematogaster. Maurene holder larvenes fiender borte, men det ser ikke ut til at larvene gir noe til maurene, og maurene vil ikke aktivt forsvare dem, i motsetning til bladlus og larver som skiller ut søte stoffer som maurene liker. Det er sannsynlig at de stive hårene gir larvene et vern mot å bli angrepet av maurene – puppen har også stive hår. De voksne sommerfuglene holder seg mest oppe i trekronene, der hannene utfører et slags fluktspill om morgenen. De metalliske fargene kommer da til sin rett. Disse sommerfuglene lever i skog.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Slekten er utbredt i Vest- og Sentral-Afrika.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Artene ble tidligere regnet til slekten Epitola.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Cerautola på Tree of life
  • Sáfián, S. og T.B. Larsen (2009) On the ecology and behavior of Cerautola crowleyi (Sharpe, 1890), Cerautola ceraunia (Hewitson, 1873) and Cerautola miranda (Staudinger, 1889) with descriptions of early stages (Lepidoptera: Lycaenidae, Epitolini). Tropical Lepidoptera Research 19: 22-28.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]