Celestino Aós Braco

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Celestino Aós Braco
Født6. apr. 1945Rediger på Wikidata (78 år)
Artaiz (Spania)
BeskjeftigelseKatolsk prest (1968–), psykolog, teolog, katolsk biskop (2014–) Rediger på Wikidata
Embete
Utdannet vedUniversidad de Zaragoza
NasjonalitetSpania
Våpenskjold
Celestino Aós Bracos våpenskjold

Erkebiskop Celestino Aós, 2019
Erkebispedømmet Santiago i Chile
Katedralen i Santiago de Chile

Celestino Aós Braco O.F.M. Cap. (født 6. april 1945 i Artáiz i provinsen Navarra i Spania) er en spansk ordensmann tilhørende kapusinerne, kardinal, erkebiskop av Santiago de Chile, og president for den chilenske bispekonferanse.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Celestino Aós Braco trådte inn i kapusinerordenen og avla sine midlertidige løfter 15. august 1964 i Sangüesa i Navarra. Han studerte filosofi i Zaragoza og katolsk teologi i Pamplona. Aós avla de evige løfter den 16. september 1967.

Prest[rediger | rediger kilde]

Han ble presteviet 30. mars 1968 i Pamplona. Aós tok også en grad i psykologi fra universitetet i Barcelona.

Deretter var Celestino Aós Braco lærer i Lecároz, kapellan i Tudela og professor i Pamplona.

I 1983 ble pater Aós sendt til Chile, der han ble kapellan i Longaví. Han ble superior i kapusinerklosteret i Los Ángeles og sogneprest i menigheten San Miguel i Viña del Mar, og ble biskoppelig vikar for det gudviede liv i bispedømmet Valparaíso. I 2008 ble pater Celestino Aós Braco sogneprest i menigheten San Francisco de Asís i Los Angeles. Han var også tilknyttet den kirkelige domstol i bispedømmet Valparaíso og dommer ved den kirkelige domstol i erkebispedømmet Concepción.

Biskop av Copiapó[rediger | rediger kilde]

Den 25. juli 2014 utnevnte pave Frans ham til biskop av Copiapó.[1] Den apostoliske nuntius i Chile, erkebiskop Ivo Scapolo, ordinerte ham til biskop den 18. oktober samme år; medkonsekratorer var erkebiskopen av Antofagasta, Pablo Lizama Riquelme, og biskop-emeritus av Copiapó, Gaspar Quintana Jorquera, CMF.

Erkebiskop i Santiago de Chile[rediger | rediger kilde]

Den 23. mars 2019 utnevnte pave Frans ham først til apostolisk administrator «sede vacante et ad nutum Sanctae Sedis» av Santiago de Chile etter at erkebiskopen der, Ricardo Ezzati, trakk seg etter stor uro i den chilenske kirke. Den 27. desember 2019 utnevnte paven ham til erkebiskop av dette erkebispedømmet.[2].

Kardinal[rediger | rediger kilde]

I konsistoriet 28. november 2020 tok pave Frans ham inn i kardinalkollegiet som kardinalprest med tittelkirken Santi Nereo e Achilleo.[3] Denne utnevnelsen er bliutt regnet som en anerkjennelse for hans håndtering av tilfeller av overgrep i den chilenske kirke.[4]

Siden juli 2021 har han vært president for den chilenske bispekonferanse.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]