Stjernedanio

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Celestichthys»)
Stjernedanio
Nomenklatur
Danio margaritatus
(Roberts, 2007)
Synonymi
Celestichthys margaritatus,
Microrasbora sp. «Galaxy»
Populærnavn
stjernedanio,
galaxyrasbora
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlasseBeinfisker
OrdenKarpefisker
FamilieKarpefamilien
SlektDanio
Økologi
Habitat: ferskvann
Utbredelse: Burma

Stjernedanio eller galaxyrasbora (Danio margaritatus, tidligere også kalt Celestichthys margaritatus og Microrasbora sp. «Galaxy») er en ny art karpefisker (beskrevet i 2007) som kun er funnet i Inle-sjøen i Burma på en høyde over 1000 moh. Habitatet er en del av Salween-vassdraget. Den ble oppdaget i 2006 og ble snart tilgjengelig i akvariehandelen hvor dens beskjedne størrelse og sterke farger øyeblikkelig gjorde den til en salgssuksess.

Det var tidligere den eneste arten i slekten Celestichthys, og dermed verken en Microrasbora som antydet av det midlertidige artsnavnet, eller en Rasbora som antydet av populærnavnene. Senere undersøkelser av artens DNA har vist at den tilhører slekten Danio.

Fisken lever i relativt kjølig (22-24 °C), alkalisk vann, i små, grunne dammer, sjelden dypere enn 30 cm. Den anbefales ofte for små akvarier.

Stjernedanio ligner mye på Microrasbora erythromicron i utseende.

Innen seks måneder etter at den hadde dukket opp i akvariehandelen, ble fisken så sjelden at samlere kun fikk samlet «noen få dusin fisk hver dag». Dette var imidlertid ikke forårsaket av fangst for akvariehandelen, men på grunn av lokale utbyggingsprosjekter som truet fiskenes habitat. Noen akvarister har klart å drette opp denne arten, men nesten alle fiskene som selges i dag er viltfangede. Det britiske akvariebladet Practical Fishkeeping ba derfor om at bare akvarister som er forberedt på å drette opp fisken burde kjøpe fisk som de ser til salgs. Dette var for å redusere presset på ville bestander. Senere har flere nye, livskraftige bestander av arten blitt oppdaget nær Hopong.

Burma forbød eksport av arten i 2007, men det er uklart hvorvidt dette forbudet følges opp.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]