Cathrine Holst

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cathrine Holst
Født10. feb. 1974Rediger på Wikidata (50 år)
Bode
BeskjeftigelseSosiolog Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversitetet i Bergen
NasjonalitetNorge

Cathrine Holst (født 10. februar 1974 i Bodø) er professor i vitenskapsteori og demokrati ved Institutt for filosofi, ide- og kunsthistorie og klassiske språk ved Universitetet i Oslo. Hun var tidligere professor i sosiologi ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi, og har vært forsker I ved ARENA – Senter for europaforskning.[1] Holsts arbeid ligger i skjæringspunktet mellom filosofi og samfunnsvitenskap, og omfatter temaer som politisk teori og epistemologi, demokratiteori og offentlig politikk, vitenskapsteori og feministisk filosofi.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Holst var elev ved Stavanger katedralskole. Hun ble cand.polit. i 2000 ved Sosiologisk institutt ved Universitetet i Bergen. I 2000 ble hun stipendiat ved Senter for vitenskapsteori samme sted. Hun ble dr. polit. i 2005.

Holst har vært førsteamanuensis i samfunnsvitenskapenes vitenskapsteori ved Universitetet i Bergen, forskningsprofessor ved ARENA Senter for europaforskning og professor ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi, Universitetet i Oslo.

Fra 2023 er Holst professor ved Institutt for filosofi, ide- og kunsthistorie og klassiske språk, Universitetet i Oslo. Forskningstemaene hennes ligger i skjæringspunktet mellom filosofi og samfunnsvitenskap. Blant faglige interesser er politisk teori og epistemologi, demokratiteori og offentlig politikk, vitenskapsteori og feministisk filosofi. I sin empiriske forskning har Holst særlig studert forholdet mellom fag og politikk i EU og i nordiske land, innenfor likestillingspolitikk, miljøpolitikk og ruspolitikk, og i koronahåndteringen.

Holst leder forskningsprosjektet The influence of experts in public policy (2023-2027) finansiert av Norges forskningsråd (FRIPRO), og forskergruppen Science and democracy (SciDem 2023-2026) finansiert av UiO:Demokrati.

Holst har vært gjesteforsker ved Department of History and Philosophy of Science, University of Cambridge, Quality of Government Institute, Gøteborgs universitet, Robert Schuman Centre, European University Institute, Firenze, Hans Jonas Zentrum, Freie Universität, Berlin, og Department of Political Science, New School for Social Research, New York.

Holst har ledet flere forskningsprosjekter om ekspertkunnskapens rolle i politikkutforming og demokrati. I 2020-2022 var hun leder for en forskergruppe ved Senter for grunnforskning (CAS) i Oslo med prosjektet What is a good policy? Political morality, feasibility and democracy (GOODPOL).

Holst var medlem av Likestillingsutvalget som leverte NOU 2011:18 Struktur for likestilling og NOU 2012:15 Politikk for likestilling. Hun har vært redaktør av Nytt Norsk Tidsskrift. Hun er tilknyttet CORE Senter for likestillingsforskning ved Institutt for samfunnsforskning.

Holst er medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi hvor hun også sitter i styret. Hun er nestleder i styret ved Senter for teknologi, innovasjon og kultur (TIK), og medlem av styret i Forum for vitenskapsteori, Universitetet i Oslo.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]