Hopp til innhold

Catahoula leopard dog

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Catahoula leopard dog (navnet kommer av at pelsen er flekket), eller «the cat», ble i sin tid brukt til å samle og drive storfe og griser som hadde rømt ut i skog og utmark. Den gikk ikke av veien for slåsskamper og jaging. Jegere brukte av og til catahoulas til å spore opp og jage vaskebjørner opp i trærne, men denne dominante rasen trives bedre med en real kamp med gjenstridige villsvin. Avlen er basert på prinsippet om at det er den sterkeste som overlever. Den har bred, flat skalle. Den har dyp brystkasse som gir god plass for hjerte og lunger. Den har robuste ben med god benstamme. Ett eller begge øyne kan være «glassøye», på grunn av genet for merlefarge.[1]

Hunden egner seg som selskap for barn. Den egner seg ikke for byliv. Hunden egner seg for varmt, solfylt klima. Den er fornøyd med å leve og sove utendørs. Hunden tar ikke lett lydighetstrening, og kan være problematisk overfor andre.

Rasehistorie[rediger | rediger kilde]

Catahoula leopard dog oppsto i Catahoula dypt inne i sydstaten Louisiana i USA, og stammer fra trolig fra støvere som spanjerne brakte med seg, krysset med innfødte indianske hunder. Rasen ble erklært som nasjonalhund for delstaten Louisiana i 1979.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Catahoula leopard dog». Hunderase.no (norsk). 10. november 2014. Besøkt 23. desember 2014. 
Autoritetsdata