Catahoula Leopard Dog

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Lucy the Catahoula Leopard Dog.jpg

Catahoula leopard dog, (navnet fordi pelsen er flekket) eller «The cat», ble i sin tidbrukt til å samle og drive storfe og griser som hadde rømt ut i skoger og utmark. Den gikk ikke av veien for slåsskamper og jaging. Jegere brukte av og til catahoulas til å spore opp og jage vaskebjørner opp i trærne, men denne dominante rasen trives bedre med en real kamp med gjenstridige villsvin. Avlen er basert på prinsippet om at det er den sterkeste som overlever. Den har bred, flat skalle. Den har dyp brystkasse gir god plass for hjerte og lunge. Den har robuste ben med god benstamme. Et eller begge øyne kan være «glassøye», pga. genet for merlefarge.[1]

Hunden er som selskap for barn. Hunden egner seg ikke for byliv. Hunden egner seg for varmt, solfylt klima. Hunden er fornøyd med å leve og sove utendørs. Hunden tar ikke lett lydighetstrening. Hunden kan være problematisk overfor andre.

Rasehistorie[rediger | rediger kilde]

Catahoula leopard dog oppsto i Catahoula dypt inne i sydstaten Louisiana, USA, og stammer fra trolig fra støvere som spanjerne brakte med seg, krysset med innfødte indianske hunder. Rasen ble erklært som nasjonalhund for staten Louisiana i 1979.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Catahoula leopard dog». Hunderase.no (Norsk). 10. november 2014. Besøkt 23. desember 2014.