Cassida nebulosa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Cassida nebulosa
Cassida nebulosa Foto: James K. Lindsey
Cassida nebulosa
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cassida nebulosa
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: -
Hører til: Cassida,
skjoldbiller,
bladbiller,
biller
Habitat: urterike enger
Utbredelse: finnes i Norge

Cassida nebulosa er en bille som tilhører familiegruppen bladbiller (Chrysomelidae). Den lever på ulike planter, blant annet i slektene Chenopodium og Atriplex.

Cassida nebulosa er mellom 6-7 mm lang. Den har en blekbrunt grunnfarge, med små mørke flekker på hode, halsskjold (pronotum) og dekkvingene. Halsskjoldet har tett punktur overalt og er like bred som dekkvingene. Kroppen er svært bred, noe flat og oval, den skjuler både hodet og beina. Beina er lyse, noe gulfarget. Den ligner litt på Cassida flaveola, men kan skilles fra denne på halsskjoldets punktur.

Larve som nylig har skiftet hud.

Både larvene og de voksne (imago) billene lever av å spise blad på næringsplanten. De sitter tett inntil planten og det store flate halsskjoldet og dekkvingene gjør at billen kan være svært vanskelig å oppdage.

Cassida nebulosa tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Lindroth, C.H. 1993. Våra skalbaggar och hur man kãnner igen dem (opptrykk av opprinnelig tre hefter (1942-1945. Bonnier forlag.) Fãltbiologerna. ca. 240 sider. ISBN 91-85094-722

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]