Cash Money Records

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cash Money Records
Cash Money Records
EierUniversal Music Group
Etablert1991
Grunnlegger(e)Birdman, Ronald «Slim» Williams
StatusAktiv
Distributør(er)Republic Records, Universal Music Group
SjangerDiverse genre
LandUSA
LokasjonNew Orleans, Miami
Nettstedhttp://www.cashmoney-records.com

Cash Money Records er et amerikansk plateselskap grunnlagt av brødrene Bryan «Birdman» Williams og Ronald «Slim» Williams. Selskapet er et underbruk av Universal Music Group, og distribueres av Republic Records i USA.[1][2][3].

Historie[rediger | rediger kilde]

Cash Money Records ble grunnlagt i 1991. Bryan Williams fortalte noen av sine nære venner den opprinnelige motivasjonen for å starte labelen:

Jeg håpet det ville få oss ut av prosjektene og inn i en positiv livsstil. Og vi ønsket å hjelpe andre folk komme seg ut av fattigdommen.

For de første årene (1991-1994) spilte Cash Money vertskap for en rekke lokale utgivelser med artister, solgte kun ett album uten noen gang å slippe en musikkvideo eller å ha en Billboard-hit. Noen av labelens utgivelser hadde fått noe regional suksess i New Orleans, Louisiana, men labelen var lite kjent for den nasjonale rap scene. Artister på labelen i løpet av denne perioden inkluderte gruppen unlv (Uptown Niggas Leve Violently), Kilo G, Lil Slim og PxMxWx. I 1995 signerte Cash Money Records de unge rapperne BG, Young Buck og Lil Wayne. De signerte merket hva som ville være den andre bølgen av Cash Money-kunstnere. I 1997 dannet BG og Lil Wayne gruppen de Hot Boys sammen med Juvenile (rapper) (som allerede hadde vært regionalt vellykket før Cash Money). Selv om de i utgangspunktet ikke hadde mye innflytelse utenfor regionen, skulle de bli labelens mest kjente kunstnere.

Cash Money sitt store gjennombrudd kom i 1998 da de Hot Boys, BG og Juvenile spesielt fanget oppmerksomheten til Universal Records ledere. I 1998 signerte Cash Money en $30 millioner distribusjonsdeal med $3.000.000 forhåndskontrakt med Universal, som ga labelen 85 % av sine royalties, 50 % av sine publisistiske inntekter og eierskap til alle master-innspillinger. Dino Delvaille, som hadde orkestrert avtalen, fortalte senere HitQuarters:

Jeg sørget for at de beholdt 100 % eierandel av sitt arbeid. De fortjener det.

Utgivelsen av Juveniles album "400 Degreez" i 1998, som ble sertifisert fire ganger platina av RIAA, etablerte Cash Money som en suksessrik label i den internasjonale hiphop-scenen. Senere album fra 1999 som Hot Boys "Guerrilla Warfare", BGs "Chopper City" og Lil Waynes "Tha Block Is Hot" oppnådde også suksess og fremmet labelens omdømme. Disse albumene inneholdt store Billboard hits som Juveniles "Back That Azz Up" (nr. 19 på Billboard Hot 100 ), BGs "Bling Bling" (nr. 36), og Hot Boys' "Hot Girl" (nr. 65). Alle Cash Money-album og singler i denne perioden ble utelukkende produsert av labelens husprodusent: Mannie Fresh. Deres A&R i Universal, Dino Delvaille, sa:

Da de først kom inn i virksomheten, var de svært motvillige til å lage plater med andre mennesker. De følte sannsynligvis at folk ville stjele deres stil eller smak, og jeg måtte jobbe hardt for å få dem til å åpne opp for å lage plater med Cam ' ron, Puffy, og Clipse, blant andre.

Artister[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Billboard Business». Billboard (engelsk). Besøkt 10. mars 2021. 
  2. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 28. oktober 2013. Besøkt 28. oktober 2013. 
  3. ^ «Our Labels & Brands». UMG (engelsk). Besøkt 3. januar 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]