Carmen Lyra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Carmen Lyra
Født15. jan. 1887[1]Rediger på Wikidata
San José
Død14. mai 1949Rediger på Wikidata (62 år)
Mexico by
BeskjeftigelsePolitiker, pedagog, skribent, librettist, barnebokforfatter Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversitetet i Paris, Sorbonne
NasjonalitetCosta Rica
UtmerkelserLa Galería de las Mujeres de Costa Rica

María Isabel Carvajal Quesada (født 15. januar 1887 i San José, død 14. mai 1949 i Mexico), bedre kjent under pseudonymet Carmen Lyra, var ei costaricansk forfatterinne, pedagog og kommunistpolitiker. Hun kritiserte blant annet fruktkompanienes dominans i landet. I 1948 ble hun tvunget til politisk asyl i Mexico etter den costaricanske borgerkrigen.

Hun ble tildelt tittelen Benemérita de la Cultura Nacional i 1976. Hun er avbilda på 20 000-colones-seddelen som ble satt i sirkulasjon i 2010.

Egentlig heter hun María Isabel Carvajal Quesada, og hun var en costaricansk forfatter, pedagog og politiker. Hun regnes som grunnlegger av sosial realistisk fortelling i Costa Rica, hvor innsatsen hennes har vært viktig for de latinamerikanske kvinnene.

Carmen Lyra vokste opp i San José, og hun ble lærer på Colegio Superior de Señoritas i 1904. Etter det underviste hun på skoler både på landet og i byen. Samtidig skrev hun barnebøker og teaterstykker.

I 1912 var hun en av grunnleggerne av den første avisen til for barn i Costa Rica som heter San Selerín. Noen år senere (1919) deltok hun i en manifestasjon mot Tinocos diktatur.

I 1920 skrev hun Cuentos de Mi Tía Panchita som er den meste kjente boken hennes. Fremdeles er bøkene hennes en viktig del av costarikansk kultur. Barneaktivitetene i Costa Ricas største fornøyelsespark er inspirert av tegnene fra bøkene hennes.

Samtidig vant hun et stipend og reiste til Europa (Frankrike, Italia og Storbritannia), hvor hun studerte førskoleundervisning. Der lærte hun om montessoripedagogikk. Den inspirerte henne til å grunnlegge en barnehage i Costa Rica for fattige barn (1926).

Carmen Lyra begynte å delta i kommunistpartiet. I denne perioden opprettet hun en fagforening for kvinner og deltok i etableringen av en organisasjon for kvinner som alle var lærere. På grunn av sine politiske ideer, mistet hun jobben sin. Imidlertid stoppet ikke dette henne. Hun underviste politikere, forfattere og unge mennesker i hjemmet sitt, inntil hun ble forvist etter borgerkrigen i Costa Rica (1948).

Eksil var veldig vanskelig for henne. I 1949 døde hun i Mexico. Helst ville hun dø i sitt hjemland. Etter noen dager ble kroppen hennes sendt til Costa Rica der hun ble begravd i San José.

Nå er ansiktet hennes i de costaricanske pengesedlene. En av de viktigste litteraturprisene i landet bærer navnet hennes, og hun ble en av de mest innflytelsesrike kvinnene i Costa Ricas historie.

Carmen Lyra var en kontroversiell person. Hun er mest kjent for barnebøkene sine som er en viktig del av costaricansk kultur, men hun kjempet også for at kvinner kunne har muligheter i Costa Rica i en tid da det ikke var vanlig.

Bøker[rediger | rediger kilde]

  • En una silla de ruedas (1918)
  • Cuentos de mi tía Panchita (1920) – pocketversjon (2000) Editorial Costa Rica, ISBN 9977-23-135-4

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ La Nación, www.nacion.com, besøkt 2. januar 2019[Hentet fra Wikidata]