Carlo Crivelli (maler)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
«Madonnaen og Barnet med donator» (1470). National Gallery of Art, Washington.

Carlo Crivelli (født omkring 1430 i Venezia, død 1495 i Camerino) var en italiensk maler. Han var bror av maleren Vittorio Crivelli.

Liv og verk[rediger | rediger kilde]

Crivellis stil viser mange ulike påvirkninger. I sin bruk av fruktgirlander fulgte han de padovanske malerne, men den dekorative bruken av gull og hans skikkelser hører til den allerede umoderne internasjonale gotikkens formspråk. Crivelli var en høyst original kunstner, som kunne forene ulike stiltrekk innenfor en hard, elegant og svært dekorativ tegning, kanskje bare overtruffet av Botticelli.[trenger referanse]

Crivellis utvikling var preget av kunstnerkretsen omkring Francesco Squarcione i Padova og av Andrea Mantegnas tidlige verker.

I to små paneler med «Madonnaen og Barnet» (1490-tallet) forente han følelsen for det dekorative med en enkel og direkte fromhet. «Demidoff-altertavlen» (1476) og «Madonnaen og Barnet med donator» (1470) har i en større skala samme fromhet og følelse, med mer kraft. I «Bebudelsen» (1486) nådde alle Crivellis uvanlige talenter som kunstner sin høyeste grad.[trenger referanse]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

kunstDenne kunst- og personrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.
En stubbmerking uten oppgitt grunn kan fjernes ved behov.