Carl Spitzweg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Carl Spitzweg
Carl Spitzweg.jpg
Født5. februar 1808
MünchenRediger på Wikidata
Død23. september 1885 (77 år)
MünchenRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Kunstmaler,[1] skribent, lyriker
Utdannet ved Ludwig-Maximilians-Universität MünchenRediger på Wikidata
Nasjonalitet Tysk
Gravlagt Alter SüdfriedhofRediger på Wikidata
FeltMaler og dikter fra Romantikken
PeriodeBiedermeier
Signatur
Carl Spitzwegs signatur

Carl Spitzwegs folkekjære maleri Der arme Poet fra 1839 viser en fattig dikter til sengs i sin kummerlige loftshybel. Original i Neue Pinakothek i München.
«Portrettmaleren» (1860)


Carl Spitzweg (født 5. februar 1808, død 23. september 1885) var en tysk maler og dikter fra romantikken. Han regnes som en av de viktigste kunstnerne fra Biedermeierepoken. Han malte landskaper og figurbilder og ble særlig kjent for sine humørfylte og idylliske sjangerscener fra det småborgerlige liv.[2]

Han ble født i Unterpfaffenhofen som den andre av Franziskas og Simon Spitzwegs tre sønner. Faren, en velstående kjøpmann, var behjelpelig med å utdanne Carl som farmasøyt på universitetet i München. Etter et sykdomsavbrekk, begynte han å male. Spitzweg var selvlært som kunstner, og kopierte verk av flamske mestere. Han bidro med sitt første arbeid i satiriske tidsskrifter som Fliegende Blätter. En rekke av hans tegninger for dette bladet ble utgitt i Spiessbürger und Käuze zum Lachen (1913) og andre samlinger.[2] Da han mottok arv i 1833, viet han seg til maleriet alene.

Senere besøkte Spitzweg europeiske kunstsentre. Han studerte arbeidene til ulike kunstnere, og raffinerte teknikk og stil. Han besøkte Praha, Venezia, Paris, London og Belgia. De senere maleriene og tegningene er ofte humoristiske. Mange av maleriene skildrer sterkt karakteriserte eksentrikere, for eksempel Bokormen (1850) og Hypokonderen (omkring 1865 i Neue Pinakothek i München).

Spitzwegs malerier inspirerte musikalkomedien Das kleine Hofkonzert av Edmund Nick. Han er gravlagt i Alter Südfriedhof i München.

Malerier[rediger | rediger kilde]

  • Askeonsdag
  • Bokormen
  • Serenade

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://cs.isabart.org/person/59838; besøksdato: 1. april 2021; abART person-ID: 59838.
  2. ^ a b «Carl Spitzweg». Store norske leksikon. Besøkt 23. august 2011.