Carl Julius Aller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Carl Julius Aller
Carl Aller.jpg
Født25. nov. 1845[1][2]Rediger på Wikidata
København[2]Rediger på Wikidata
Død23. aug. 1926[1][2]Rediger på Wikidata (80 år)
Sophienholm[2]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Sjefredaktør, forretningsdrivende, litografRediger på Wikidata
EktefelleLaura Aller (18711917)[2]
Nasjonalitet DanmarkRediger på Wikidata
Gravlagt Vestre kirkegårdRediger på Wikidata
Utmerkelserridder av Dannebrogordenen (1915)

Carl Julius Aller (født 25. november 1845 i København, død 23. august 1926Sophienholm) var en dansk litograf, forlegger, bladutgiver og forretningsmann. Han grunnla blant annet ukebladet Allers.

Carl Aller oppfant som ung grafiker en kjemisk metode for å overføre illustrasjoner fra papir til litografisk stein slik at han kunne kopiere bildene. For dette mottok han det Ørstedske legat. Carl Aller er likevel mest kjent som redaktør og utgiver av ukebladet Illustreret familie-journal som han startet i København i 1877. Bladet ble svært populært, og lever fremdeles videre i ukebladet Allers. Den svenske utgaven av ukebladet, Aller familj-journal, kom i 1893 og den norske i 1897.

Carl Aller bygget også opp utgivervirksomheten ved tidlig å utgi et populært konversasjonsleksikon. Carl Allers etablissement A/S (CAE) ble etterhvert en storbedrift som i tillegg til å publisere blader, også overtok flere trykkerier og anla papirfabrikk. Dette konsernet er i dag det største ukebladforlaget i Norden med ledende magasiner i både Danmark, Sverige, Norge og Finland. Selskapet utgir i Danmark blant annet det danske Se og Hør, Billed-Bladet, Kig Ind, Ude og Hjemme og Familie Journal, mens datterselskapet Allergruppen i Norge utgir Allers, Se og Hør, KK og Henne.

Carl Aller giftet seg 20. oktober 1871 med Laura Aller.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Dansk biografisk leksikon, oppført som Carl Aller, Dansk Biografisk Leksikon-ID Carl_Aller[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c d e Dansk Biografisk Leksikon, 2. utgave, oppført som Carl Aller, besøkt 30. mars 2020[Hentet fra Wikidata]