Carl Berner (strøk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Carl Berner
Grenseveien sett fra like ovenfor inngangene til T-banestasjonen og ned mot Carl Berners plass i Oslo
Basisdata
BydelBydel Grünerløkka
KommuneOslo
Grenser tilSinsen, Frydenberg, Hasle, Ola Narr, Rodeløkka, Dælenenga, Rosenhoff
NavngivningGradvis etter 1934
NavnebakgrunnCarl Berners plass (Oslo)
Beliggenhet
Kart
Carl Berner
59°55′34″N 10°46′33″Ø

Carl Berner er et strøk i indre øst i Bydel Grünerløkka i Oslo. Navnet kommer av Carl Berners plass, som er strøkets kjerne, men strøket strekker seg langt utover selve plassen.

Beliggenhet[rediger | rediger kilde]

Carl Berner er som vanlig i indre by bebygd med blokkbegyggelse, gjerne 5,5 etasjers blokker bygd av rød murstein. Man ser derfor et klart arkitektonisk skille mot Hasle i øst (grense ved Gjøvikbanen) og Frydenberg i nordøst (med Hekkveien og Fougners vei) ved at disse har småhusbebyggelse. I de andre retningene er bebyggelsen ganske lik. I nord inkluderer Carl Berner også begynnelsen av Hasleveien, og grenser dermed mot Sinsen i nord.

I sørøst ligger Ola Narr (sør for Frydens gate) og litt øst for dette den nordligste delen av Tøyenparken (sør for Grenseveien). Mot sørvest er grensa mot Rodeløkka nord for Hammerfestgata.

I vest kan til en viss grad hele området mellom Dælenenggata i sør, Fagerheimgata i vest, og Rosenhoffgata i nord, men uten Rodeløkkens kolonihager, sies å være en del av strøket. Dermed grenser man også til Dælenenga i vest og Rosenhoff i nordvest.