Carbotriplurida

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Carbotriplurida
Nomenklatur
Carbotriplurida
Hører til
insekter,
leddyr,
protostomier
Økologi
Antall arter: 1
Utbredelse: utdødd
Inndelt i

Carbotriplurida er en utdødd insektgruppe, som er kjent fra bare én fossil art. Det har blitt foreslått at denne er søstergruppen til de vingede insektene (Pterygota) og danner et evolusjonært mellomledd mellom primært vingeløse og vingede insekter.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Carbotriplura kukalovae var et meget stort insekt, kroppen på typeeksemplaret er over 10 centimeter lang haletrådene ikke medregnet. Hodet var bredere enn langt med store fasettøyne. Av antennene er bare de tre innerste leddene bevart, men de var etter alt å dømme lange og trådformede. Palpene (munnfølerne) var tynne og fem-leddete. Insektet hadde velutviklede kjever (mandibler). På torax hadde hver av de tre segmentene korte sidelober (vingelignende vedheng), slike fantest også på alle unntatt det bakerste av de 10 bakkroppsleddene. Beina var lange og middels kraftige. Føttene (tarsene) er slanke, det er uklart hvor mange ledd de var bygd opp av - det kan ha vært fem ledd som vanlig hos insekter, men det kan også ha vært så mye som åtte. Det synes å ha vært korte, beinlignende ekstremiteter også på bakkroppen. Kjønnsorganene er ikke bevart på typeeksemplaret (kanskje fordi det ikke var et fullvoksent eksemplar?). Bakerst er det tre, nær 4 centimeter lange haletråder.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Ingenting er kjent om leveviset til dette dyret. Den ble først tolket som en vannlevende nymfe, men det er usikkert om den har levd i vann eller på land.

Fossiler[rediger | rediger kilde]

Arten er beskrevet fra Karbon-tiden, ca. 310 millioner år før nåtid. Fossilet ble først tolket som en nymfe av et døgnflue-lignende insekt, senere som en børstehale, før det ble foreslått at det representerer en gruppe helt for seg selv. Vedhengene (paranota) på sidene av thorax blir tolket som et forstadium til det som senere utviklet seg til vinger. Det er ikke spor av noe ledd mellom paranota og thorax, så det er lite sannsynlig at disse er vingeknopper under utvikling slik man finner det den dag i dag hos insekter med ufullstendig forvandling.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Staniczek, A.H., Sroka, P. og Bechly, G., 2014. Neither silverfish nor fowl: the enigmatic Carboniferous Carbotriplura kukalovae Kluge, 1996 (Insecta: Carbotriplurida) is the putative fossil sister group of winged insects Insecta: Pterygota). Systematic Entomology 39: 619-632 [1].

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]