Capniidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Capniidae
Eocapnia nivalis fra Japan
Eocapnia nivalis fra Japan
Vitenskapelig(e)
navn
:
Capniidae
Klapálek, 1905
Norsk(e) navn: Capniidae
Hører til: steinfluer,
vingede insekter,
insekter
Antall arter: 750 i verden, 20 i Europa, 5 i Norge
Habitat: i vann og ved vann
Utbredelse: hele verden
Delgrupper:

Capniidae er en av familiegruppene av steinfluer. De er tilknyttet et liv i ferskvann som nymfer (larve), de voksne tar ikke til seg føde og lever ikke så lenge. Selv om de voksne har fire vinger er de ikke særlige dyktige flygere og finnes sjeldent langt fra stedet de levde som nymfe.

De fleste artene lever i kjøligere områder og mange finnes på den nordlige halvkule. De mangler på de kaldeste stedene som Antarktis og Arktis. Denne gruppen omfatter tallrike arter med svært begrenset utbredelse, særlig i fjellområder.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Kroppen er mørk brun-svart på farge og mellom 5 og 25 millimeter lang. Artene i denne gruppen har to lange haletråder (cerci) og antennene er trådformet. Både haletrådene og antennene kan vær like lang som kroppen. De fire vingene har samme form, men bakvingene er noe mindre enn framvingene. Hanner hos enkelte arter er vingeløse og kryper rundt i vegetasjonen.

Nymfene er lyst brune eller gule og har korte hår på kroppen. De har utvendige gjeller på bakkroppen og to haletråder.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Steinfluer finnes bare i nærheten av ferskvann, de voksne er heller ikke særlig gode flyvere. De voksne finnes på senvinteren eller svært tidlig om våren, på snø, langs bekker. De voksne sitter ofte på en trestamme eller en stein.

Parringen skjer ikke langt fra vannet. Hunnen legger eggene i vannmassene. Hunnen flyr sakte over vannoverflaten og slipper eggen. Noen sitter på overhengende steiner eller berg og slipper eggene derfra. Mellom 100 og 1 000 egg kan en hunn legge.

Capniidae har sin utvikling i ferskvann (akvatiske), som larver eller nymfer. De finnes både i stillestående og rennende vann, ofte med sterk strøm. Både i mindre bekker, større elver og langs stranden av dammer og innsjøer. Utviklingen er ofte langvarig og kan ta flere år. De fleste kryper rundt på bunnen, både på sand bunn og blant planter. De lever av organisk materiale, som alger eller råtnende planter. De voksne spiser ikke.

Steinfluer har ufullstendig forvandling, overgang fra nyklekt larve til det voksne kjønnsmodne insektet går gradvis gjennom flere nymfestadier. Nymfene kan bruke flere år på utviklingen, og noen arter kan ha mer enn 10 hudskifter.

Systematisk Inndeling med norske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder og referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]