Cape Coast Castle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kolonitidens fort i Ghana
   UNESCOs verdensarv   
Cape Coast Castle; opprinnelig bygd 1653 i den kortvarige svenske gullkysten
LandGhanas flagg Ghana
StedKystregionene Volta, Greater Accra, Central og Western
Innskrevet1979
Kriterium VI
Se ogsåVerdensarvsteder i Afrika
ReferanseUNESCO nr. 34
Cape Coast Castle ligger i Ghana
Cape Coast Castle
Cape Coast Castle (Ghana)

Handelsfortet Cape Coast Castle (også kjent som Carlsborg og Carolusborg) var opprinnelig et svensk handelsfort beliggende på den afrikanske Gullkysten i det nåværende Ghana. Ved fortet vokste byen Cape Coast fram. Fra 1637 eksisterte det muligens et befestet nederlandsk handelsfort av tømmer på stedet. I 1652 bygde rostockeren Carlof et fort av tømmer for den svenske kongen. Hensikten var å etablere et brohode for svensk handel på det afrikanske kontinent. Året etter ble fortet ombygd i stein.

Fortet var i svensk eie til 1658. Da ble det erobret av Danmark og ble en del av landets kolonirike. Den samme Carlof var nå i dansk tjeneste, og erobringen skjedde med hjelp av lokale fetu-krigere. Fortet fikk nå navnet Carlsborg. Det ble siden nederlandsk og hørte også en periode til fetuene. I 1664 ble det engelsk, og fikk da sitt nåværende navn.

Fortet var hovedsete for den britiske tilstedeværelse på Gullkysten til 1877 da det tidligere danske Fort Christiansborg i byen Accra ble hovedsete. Cape Coast Castle fungerte til da som utgangspunkt for de britiske militære felttog mod ashanti-folket, som til sist ledet til britisk overherredømme over hele Gullkystkolonien, i dag kjent som Ghana.

I begynnelsen fungerte det som handelsfort for gull og elfenben, men gradvis ble slavehandel et dominerende element i handelen. Slavene var i de fleste tilfeller krigsfanger fra interne oppgjør mellom lokale herskere, og betalingen var ofte europeiske skytevåpen. Kasemattene kunne bli stuvende fulle mens slavene ventet i uker og måneder på å bli transportert over Atlanten.