Cap d’Agde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Cap d'Agde er et badested nær byen Agde i Frankrike, ved Middelhavet omtrent midt mellom munningen av elven Rhône og grensen til Spania. Stedet ligger i departementet Hérault i regionen Occitanie. Agde ligger midt mellom de større byene Montpellier og Narbonne, kan nås med TGV-tog direkte fra Paris eller Lille, mens de nærmeste flyplasser er Béziers-Cap d'Agde en Languedoc, med direkte lavprisruter fra Storbritannia og Skandinavia, og Montpellier-Fréjorgues. Offentlig transport, taxi eller buss, eksisterer mellom Agde and Cap d'Agde.

Cap d'Agde er en av de største lystbåthavner på den franske middelhavskyst. Utviklingen til turiststed startet i 1970-årene – før dette var de eneste bygningene i området små hus som typisk ble brukt av lokalbefolkningen for weekendturer.

Musée de l'Ephèbe huser bronsestatuen kjent som «l'Ephèbe d'Agde» («Ynglingen fra Agde»). Statuen ble oppdaget i elven Hérault og ble oppbevart i Louvre-museet inntil nødvendige fasiliteter var klare i Cap d'Agde for å huse den.

Village Naturiste[rediger | rediger kilde]

Skilt på stranden ved Cap d'Agde.

Cap d'Agde har et stort familietilpasset naturistområde.

Village Naturiste er en stor avgjerdet del av den nordøstlige enden av Cap d'Agde, selv om den er tilgjengelig langs den offentlige stranden fra øst. Det er en innesluttet by, hvor nakenhet er lovlig og normalt overalt, inkludert restauranter og butikker, dag og natt. Om kvelden, når det er kaldere, er flere mennesker påkledd, men ofte i avslørende klær. En lokal turistskatt blir krevet per person, per dag.

Village Naturiste er en egen by, med en 2 km lang strand, havn og marina, campingpmråde, leilighetkomplekser, hoteller, butikker, restauranter, barer, postkontor, banker, frisører, saunaer og andre fasiliteter.

Naturismens historie i Cap d'Agde[rediger | rediger kilde]

Grunnen langs den lange sandstranden i Cap d'Agde var i mange år eiet av Oltra-familien, som dyrket olivenlundene bak sanddynene ved siden av stranden. Etter andre verdenskrig la Oltra-brødrene merke til at flere og flere mennesker kom for å campere på deres land, og at mange av disse likte å bade og sole seg nakne.

Oltra-brødrene begynte å formalisere arrangementer for campere på deres land og dette førte etterhvert til opprettelsen av Oltra Club, som er et campingområde.

Campen ble mere og mere populær, spesielt blant yngre familier. Det var særdeles mange tyske og hollandske turister.

I de tidlige 70-årene, la regjeringen Georges Pompidou planer for utviklingen av kystlinjen i Languedoc-Roussillon. Naturisme var i utgangspunktet ikke en del av disse planene, men Rene Oltra, en av brødrene, overtalte myndighetene til å inkludere planer for et naturistområde i Cap d'Agde.

I 1973 ble stranden offisielt utsett til naturiststrand. Reguleringer for det nye området ble også kunngjort. Naturistlandsbyen skulle være et sted hvor voyeurer og ekshibisjonister ikke var velkomne.

Campingplass[rediger | rediger kilde]

I nordlige del finnes en campingplass som er åpen fra midten av mars til midten av oktober.[1]

Tour de France[rediger | rediger kilde]

Cap d'Agde var målby for 12. etappe i 1998-utgaven av sykkelrittet Tour de France. Byen var startby for 5. etappe i 2009.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]