Cantharis obscura

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk


Cantharis obscura
Cantharis obscura  Foto: Sarefo
Cantharis obscura
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cantharis obscura
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Familie: Bløtvinger
Slekt: Cantharis
Habitat: gressenger, krattskog, langs vassdrag
Utbredelse: Europa, Asia
finnes i Norge

Cantharis obscura er en av billene i delgruppen (underfamilien) storbløtvinger i familiegruppen bløtvinger.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Cantharis obscura finnes i Europa, østover i Asia. Finnes vanlig i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Cantharis obscura er 9-13 mm lang. Hodet er helt svart, men noe lysere rødgul på siden. Pannen har en forhøyning mellom antennefestene. Palpenes (munnføtter) endeledd er økseformet og ikke smalt, ovalt. Antennenes tredje ledd er litt kortere (1,8 ganger så langt) enn antennens andre ledd. Brystskjoldet (pronotum) svart med bredt rødgul på sidene og vanligvis med en smal rødgul kant både foran og bak. Brystskjoldet har bare en svak innbuktning i bakkanten og har en overflaten som ikke er grovt rynket eller punktert. Brystskjoldets bakhjørner er avrundet avsatt, men ikke utstående. Beina er svarte. Leggene på bakbeina er vanligvis krummet inn mot kroppen. Dekkvingene med svakt oppstående hårbekledning, som ikke ligger bakoverrettet, men rett ut til sidene. Dekkvingene skjuler hele bakkroppen og har en svart eller brunsvart grunnfarge. Ligner svært mye på den litt mindre Cantharis pulicaria. Kan skilles på dekkvingenes behåring og det tredje leddet i antennen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Cantharis obscura finnes på blomster, trær og busker. juni og juli. i juni og juli. Larvene lever som predatore (rovdyr).

Cantharis obscura tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Hansen, Victor.; Larsson, Sv. G. 1973 (2. utgave). Biller X. Blødvinger, klannere m. m.: (Malacodermata, Fossipedes, Marcrodactylia og Brachymera) Danmarks Fauna 44. (344 sider) Side 29. ISBN 8712166936
  • Lindroth, C.H. 1993. Våra skalbaggar och hur man kãnner igen dem (opptrykk av opprinnelig tre hefter (1942-1945. Bonnier forlag.) Fãltbiologerna. ca. 240 sider. ISBN 91-85094-722

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]