Cantharidin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Cantharidin er et svært giftig kjemisk stoff som kan utvinnes av mange arter av plasterbiller, særlig av arten spansk flue, Lytta vesicatoria. Det er dette stoffet som kalles spansk flue og (feilaktig) tilskrives en seksuelt opphissende virkning hos menn.

Canthardine illustrert

Cantharidin ble først isolert av Pierre Robiquet i 1810. Den er luktfri, farveløs og fast ved romtemperatur. Den er et sekret som den mannlige oljebillen utskiller under forplantningen og overgis til den kvinnelige. Etterpå dekker hun sine egg med det som et forsvar. Man vet ikke ennå helt hvordan biosyntesen går for seg.

Dersom menn tar til seg cantharidin, vil det når stoffet behandles av nyrene irritere urinveien og forårsaker sterk oppsvulming, men dette er svært smertefullt og ikke ledsaget av noen seksuell opphisselse.

I utblandet tilstand kan stoffet benyttes for å fjerne vorter og tatoveringer. Det kan også benyttes for små papuler av Molluscum contagiosum. Stoffet kan være dødelig også i relativt små doser for mennesker hvis det fordøyes. Dette gjør bruk av canthadarin som afrodisium svært farlig.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]