Canterbury Plains

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Canterbury Plains i Canterbury på New Zealand

Slettelandskapet Canterbury Plains er et område på New Zealand sør for byen Christchurch i regionen Canterbury. I nord når slettene fram til foten av åsene Hundalee Hills i Huruni, og i sør går de over i slettene i North Otago på den andre sida av Waitaki River.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Bølgene sletter på Canterbury Plains.

Canterbury Plains ble dannet av moreneavsetninger i kvartær-tiden under istider i den sene pleistocenperioden, for mellom 3 millioner og 10 000 år siden.[1] Grusmassene ble senere spredd i vifteform av flere av de større elvene, i første rekke Waimakariri, Rakaia, Selwyn og Rangitata. Deler av de tussokgresskledde slettene er egnet for moderat intenst husdyrhold, men er utsatt for tørke, særlig når den dominerande vindretningen er nordvestlig. I slike perioder forekommer værfenomenet, kjent som Nor'west arch, en fønvind, over mye av slettelandet.

Elver[rediger | rediger kilde]

Elvene på Canterbury Plains har et typisk forgrenet løp, og skiller på denne måten slettelandet i North Otago fra det sørlige – på den andre siden av Waitaki, der elvene vanligvis har trangere og mer distinkt formet elveløp, heller enn å breie seg ut i vide, grunne nedsenkinger, som i Canterbury.

Bosetning[rediger | rediger kilde]

De fleste av innbyggerne på Canterbury Plains er bosaat i en rekke større eller mindre byer som ligger i nordøstlig til sørvestlig retning over slettene, og som er bunnet samme ved riksveien New Zealand State Highway 1 og jernbanen Main South railway line. Dette er Christchurch, Ashburton og Timaru, og de mindre Kaiapoi, Dunsandel, Rakaia, Temuka og Glenavy. Andre mindre byer er Rangiora, Leeston, Lincoln, Darfield, Geraldine, Methven og Waimate.

Fauna[rediger | rediger kilde]

Den svært sjeldne snutebillen Karocolens tuberculatus er endemisk på slettene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gage, M., (1969), 'Rocks and Landscape', i The Natural History of Canterbury, redigert av Knox, G. A., Canterbury Branch of the Royal Society of New Zealand, A H & A W Reed, Wellington, side 35.

Koordinater: 43°38′S 172°05′Ø