Canadahemlokk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Canadahemlokk, Østamerikansk hemlokk
Tsuga canadensis
Tsuga canadensis
Vitenskapelig(e)
navn
:
Tsuga canadensis
(L.) Carrière
Norsk(e) navn: Canadahemlokk
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Nakenfrøede planter
Orden: Bartrær
Familie: Furufamilien
Slekt: Tsuga
IUCNs rødliste:
nær truet
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for canadahemlokk

Canadahemlokk eller Østamerikansk hemlokk (vitenskapelig navn Tsuga canadensis) er en art av bartrær innenfor hemlokkslekten i furufamilien. Den er en av fire arter som vokser i Nord-Amerika. I USA kalles den Eastern Hemlock

Fra britton & Brown, 1913.
Den hengende parkvarianten Tsuga canadensis var. sargentii.

Trærne er middelsstore, gjerne 20-35 meter høye, sjelden inntil 53 meter. Den har konisk eller uregelmessig bred trekrone, og gråbrun, skjellaktig bark med lyse furer. Stammen er oftest ugrenet, men kan også være delt i noen kraftige hovedgrener nederst. Diameteren på stammen kan nå 1,5 meter.

Nålene er inntil 2 cm lange, og kjennes spesielt på at undersiden av bladene har spalteåpninger i smale bånd under. Dessuten er de festet til grenene med korte stilker. Nålene blir smalere ut mot spissen, og på oversiden av grenene står det flere blad som vender undersiden opp. De står i to rader på flere plan, og har ulik lengde.

Hannblomstene sitter i bladhjørnene og er kuleformet, gulgrønne, og har en lengde på inntil 3-4 mm. Hunnblomstene finnes på grenene og peker oppover – de er kongleaktige, og lyst grønne. Konglene er ca. 2 cm lange, og henger på grenene i store antall. De modnes på et år og faller ned neste år. Konglene er eggformet.

Treet kan bli over 500 år gammelt, og tåler skygge. Arten vokser fra 600 til 1800 moh. fra Minnesota, Wisconsin, Quebec og Nova Scotia i nord, via Appalachene nedover til Georgia, Kentucky og Alabama. Det er nasjonaltreet i Pennsylvania. Den overlapper i sør med carolinahemlokk (Tsuga caroliniana).

I Norge er arten sjelden, og alltid spredd gjennom planting eller spredning fra hager.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]