Canacider

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Canacider
Nomenklatur
Canacidae
Populærnavn
canacider[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenTovinger
Økologi
Antall arter: 120, kanskje en art i Norge
Habitat: knyttet til havstrender
Utbredelse: alle verdensdeler bortsett fra Antarktis
Inndelt i

Canacider (Canacidae) er en liten familie av fluer som lever i tare og andre oppskylte algerhavstrender. De ligner Tethinidae, som de er nært beslektet med, men skiller seg fra disse ved å være kraftigere bygd og mer hårete. De fleste artene lever i varme klima, to arter finnes i Nord-Europa, men det er usikkert om noen av dem når så langt nord som til Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore (1,5–5 mm) fluer, ofte dekket av lys bestøvning. De ligner på Tethinidae men er kraftigere og mer hårete. Brystet (thorax) har både korte hår og lange børster. Bakkroppen er sylindrisk.

Hodet har tre-fire par kraftige, utoverrettede børster ved innerkanten av hvert fasettøye. Kinnene er høye som hos Tethinidae, vanligvis med tre børster som er mye kraftigere enn den øvrige behåringen. De har vanligvis to rekker av fine børster i pannen, og et eller to par kraftige børster nær punktøynene.

Vingene er klare uten fargeflekker. Beina er slanke, tett hårete, men uten kraftige børster.

Larvene er pølseformede, tilspisset i begge ender. Bakenden er trukket ut til et kort ånderør. Hodeenden er moderat tilspisset. På undersiden av hvert kroppssegment er det noen tverr-rader av korte kroker som hjelper dem feste seg til underlaget.

Levevis[rediger | rediger kilde]

De fleste artenes larver utvikler seg trolig i råtnende tang, tare og andre alger som ligger oppskyllet ved havet. Noen ganske få arter lever ved ferskvann, deres biologi er ukjent. De fleste av artene i denne familien lever i varme klima, for eksempel ved Middelhavet.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 27. mars 2021. Besøkt 27. mars 2021. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Mathis, W.N. 1998. Family Canacidae. I: Papp, L. og Darvas, B. (red.): Contributions to a Manual of palaearctic Diptera. 3: 251-257. Science Herald, Budapest.
  • Fauna Europaea Web Service (2004) Fauna Europaea version 1.1, Available online at http://www.faunaeur.org Arkivert 2. juni 2017 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]