Camille Bombois

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Camille Bombois
Født3. feb. 1883[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Venarey-les-Laumes
Død6. juni 1970Rediger på Wikidata (87 år)
Paris
BeskjeftigelseKunstmaler Rediger på Wikidata
NasjonalitetFrankrike[5]

Camille Bombois (født 3. februar 1883, død 6. juni 1970) var en fransk naivistisk maler som er spesielt kjent for sine bilder fra sirkusmiljøet.

Bombois ble født i Venarey-les-Laumes i Côte-d'Or i fattigslige kår. Barndommen ble tilbragt på en husbåt, og han forlot skolen i 12-årsalderen for å arbeide på gård. På fritiden tegnet han og var deltaker på brytekamper i nabolaget. Han ble nabolagsfavoritten i bryting før han dro med et sirkus som sterk mann og bryter.

I 1907 gjorde han alvor av en drøm om å flytte til Paris, hvor han giftet seg og fikk jobb ved jernbanen inntil han fikk seg en nattejobb ved et avistrykkeri, med å flytte rundt på store ruller med avispapir. Selv om jobben var slitsom, brukte han dagene til å male, og i liten grad til søvn. Han viste bildene på fortausutstillinger i Montmartre, men solgte lite av klassiskinspirerte bilder med dempede farger.

Fra 1914 og framover var han soldat i frontlinjen i første verdenskrig. Han kom hjem med tre tapperhetsmedaljer. I løpet av krigen var flere av bildene blitt solgt, noe som gjorde at han fortsatte med nattarbeide og maling på dagtid. Fra 1922 av ble han oppmuntret av flere kunstsamlere som kjøpte, og kunsthandleren Wilhelm Uhde, som «oppdaget» ham. Arbeidene hans ble nå sammenlignet med Henri Rousseau sine. Likheten fantes i de klare konturene og nøye utpenslede detaljene, alt i en naiv og direkte malemåte. Forskjellen lå i at Bombois malte mindre fantasifullt.

Hans modne verker er klare i fargene, med sterke kontraster mellom svart, klart rødt, blått og lyserødt. Han malte ofte sirkusscener og landskaper med fiskere. Hans kvinner er sanselige og landskapene har nøye uttenkt romlighet og omhu med lysreflekser i vann. Han deltok i 1955 i den første Documenta i Kassel, Tyskland. Arbeidene finnes i dag i flere offentlige samlinger, kanskje flest i Musée Maillol i Paris.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Benezit Dictionary of Artists, «Camille Bombois», Benezit-ID B00022328[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ RKDartists, «Camille Bombois», RKD kunstner-ID 10215[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Archive of Fine Arts, cs.isabart.org, abART person-ID 58674, besøkt 1. april 2021[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Museum of Modern Arts online samling, MoMA kunstner-ID 652, besøkt 4. desember 2019[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]