Cambridge United FC

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Cambridge United
Cambridge United Football Club
Cambridge United
Stiftet 1912
Kallenavn The U's
Hjemmebane Abbey Stadium
Kapasitet 9 617
Liga Football League Two
Annet Nr. 9 i League Two i 2015-16 sesongen
Administrasjon
Styreleder Dave Doggett
Hovedtrener Shaun Derry
Kit left arm thinblackborder.png Kit body stripesonblack2.png Kit right arm thinblackborder.png
Kit shorts.svg
Kit socks.svg
Hjemmedrakt
Kit left arm.png Kit body thinbluesideblueshoulders2.png Kit right arm.png
Kit shorts.svg
Kit socks.svg
Bortedrakt

Cambridge United Football Club er en engelsk fotballklubb. «The U's», som er kallenavnet til Cambridge United, spiller hjemmekampene sine på Abbey Stadium i Cambridge. Byen Cambridge ligger i den engelske regionen Øst-England. Klubben har et stort fokus på rekruttering og har ett av de aller beste fotballakademiene i England. Juniorlaget til Cambridge United vinner svært ofte nasjonale cuper og turneringer de deltar i. Juniorlaget deltar ikke i ligasystemet, for å kunne reise rundt og spille mot europeiske lag. Rivalklubbene til Cambridge United er Peterborough United og Cambridge City.

Historie[rediger | rediger kilde]

Klubben ble stiftet i 1912 som Abbey United. I 1949 ble klubben profesjonell og skiftet navn til Cambridge United i 1951 og ble valgt inn i The Football League i 1970. Der spilte de frem til de rykket ned fra League Two i 2005.

Etter noen dårlige sesonger på 80-tallet havnet Cambridge United i 4. divisjon. I 1990 vant de kvalifiseringsfinalen (Play off) mot Chesterfield 1-0 etter et mål av Dion Dublin og rykket opp til 3. divisjon.

Den påfølgende 1990/1991 sesongen ble en stor sesong for laget. Laget nådde kvartfinalen i FA-cupen hvor de tapte 2-1 mot Arsenal som vant toppserien det året. Cambridge United klarte klubbrekord den sesongen når de ikke tapte på sytten kamper og vant 11 kamper på rad. 11. mai på siste dag i serien vant Cambridge United 2-0 mot Swansea City. Det resulterte i at de gikk akkurat forbi Southend United og vant serien og opprykk til 2. divisjon.

1991/1992 sesongen er den beste i klubbens historie. Gjennom hele sesongen var de aldri under 7.-plass, ledet flere ganger og nådde til slutt kvalifiseringsfinalen til toppserien. I finalen tapte Cambridge United mot Leicester City og mistet dermed muligheten til å bli det første laget som gikk direkte fra 4. divisjon til toppserien.

Den påfølgende sesongen ble flere sentrale spillere solgt. Blant andre ble Dion Dublin solgt til Manchester United for £1 000 000, som var klubbrekord for Cambridge United. Etter et voldsomt skademareritt og dårlige resultater ble den kontroversielle managaren som hadde løftet laget fra 4. divisjon, John Beck, sparket. Klubben rykket ned til den nye 2. divisjon (tidligere 3. divisjon, endret etter opprettelsen av Premier League).

Cambridge United har etter den tid rykket mye opp og ned innen ligasystemet. Men i 2005, etter mange managerskifter, store omskiftninger i spillerstall og svært dårlig økonomi rykket klubben ned fra League Two og dermed ut av ligasystemet.

Klubben måtte frigi alle spillere unntatt én, og var på konkursens rand med stor fare for nedleggelse. I siste øyeblikk trådte Sportsminister Richard Caborn til med støtte og forhandlet mellom klubben og kreditorene. Etter at klubben kom ut av administrasjon ca. en måned før sesongstart i National Conference, hadde klubben 4 spillere under kontrakt, hvorav 3 var hentet fra egen ungdomsavdeling. Manager Rob Newman hentet inn kontraktløse prøvespillere fra hele landet og fikk til en spillerstall til sesongstart. Midt i sesongen fikk de tilbake sin mangeårige kaptein, midtstopper Andy Duncan. Etter en sesong preget av stort gjennomtrekk av spillere endte Cambridge United tilslutt på en respektabel plass midt på tabellen.

Før 2006/2007 sesongen var målet opprykk til League Two, men etter 1 poeng på 6 kamper fikk Rob Newman sparken. Tidligere Nord-Irland spiss Jimmy Quinn (som hadde en kort men god periode som trener for norske Egersund IK våren 2005) ble ansatt til å redde klubben fra nedrykk. Sesongen ble svært vanskelig for Cambridge United, og klubben lå under nedrykkstreken stort sett hele sesongen. En svært god høstsesong, med blant annet ny klubbrekord med 7-0 seier hjemme mot Weymouth FC, reddet klubben fra nedrykk. Etter 1-0 seier mot allerede nedrykkede Tamworth FC i siste serierunde endte Cambridge United opp på 17.-plass. Fire plasser og fire poeng over nedrykk.

Meritter[rediger | rediger kilde]

  • Beste ligaresultat: Nr. 5 i 2. divisjon i 1991/92.
  • Vinner av 3. divisjon: 1990/91.
  • Vinner av 4. divisjon: 1976/77.
  • Beste resultat i FA-cupen: 6. runde i 1990.
  • Finalist i Football League Trophy i 2001/02.

Klubbrekorder[rediger | rediger kilde]

  • Største ligaseier: 7-0 over Weymouth FC på hjemmebane 31. mars 2007, National Conference.
  • Største tap: 0-7 mot Sunderland i Ligacupen 7. februar 1970.
  • Tilskuerrekord: 14 000 mot Chelsea i en treningskamp 1. mai 1970.

Kjente spillere[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Rollin, Glenda & Rollin, Jack (2004): SKYSPORTS FOOTBALL YEARBOOK 2004-05. Headline Book Publishing, London. ISBN 0-7553-1311-9

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]