Calvé-Legg-Perthes sykdom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Røntgenbilde av hoftepartiet hos en pasient med Calvé-Legg-Perthes sykdom (CLP), en ortopedisk sykdom som rammer hofteleddet hos barn.

Calvé-Legg-Perthes sykdom, ofte forkortet CLP og på engelsk kalt Legg–Calvé–Perthes syndrome, er en hoftesykdom som vanligvis rammer barn i alderen 3 til 10 år. Grunnet nedsatt blodtilførsel til lårbeinshode vil dette være mer utsatt for slitasje, og dermed være gjenstand for nedbryting og skade av brusk og beinvev. Man har registrert at sykdommen forekommer fire ganger så ofte hos gutter som hos jenter. Omkring 1 av 1200 barn blir rammet, det vil i Norge si rundt 50 tilfeller i året. Ca. 10 % som rammes av CLP, blir angrepet i begge hoftene. Man kjenner ikke til hvorfor CLP forkommer, men forskning rundt dette pågår.

Symptomer og konsekvenser[rediger | rediger kilde]

CLP kjennetegnes ofte av at barnet halter, og/eller har smerter relatert til hoften, lysken, kneet eller ankelen. Det er ellers vanlig at det forkommer en lengdeforskjell mellom det benet som er rammet av CLP og det friske benet. Smerte er ofte relatert til fysisk aktivitet, men vil i en senere fase av sykdommen kunne ta form av en mer permanent karakter. En av de verre konsekvensene er at man kan bli lam om hofteleddet kolapser. Sykdommen kan oppdages ved at barnet fysisk kollapser.

Behandling[rediger | rediger kilde]

Det vil, i de fleste tilfeller, bli aktuelt å starte en form for behandling av CLP. Behandlingen kan være for å redusere smerter, beholde eller forbedre bevegeligheten i hoften eller forhindre at lårbenshodet kollapser eller sklir ut.

Vanlige behandlingsformer er:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]