Hestekastanjeslekten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Calothyrsus»)
Hestekastanjeslekten
Aesculus californica
Nomenklatur
Aesculus
L.
Populærnavn
hestekastanjeslekten
Klassifikasjon
Rikeplanter
Divisjonkarplanter
Klasseblomsterplanter
Ordenlønneordenen
Familielønnefamilien
UnderfamilieHippocastanoideae
Økologi
Antall arter: 12
Habitat: skog
Utbredelse: tempererte områder på den nordlige halvkule
Inndelt i

Hestekastanjeslekten (Aesculus) er en slekt i lønnefamilien (Sapindaceae). Den ble tidligere regnet til en egen familie, hestekastanjefamilien (Hippocastanaceae), men er nå plassert i underfamilien Hippocastanoideae sammen med blant annet lønn (Acer).

Artene er løvfellende trær eller busker med store vinterknopper. Bladene er store og håndkoblete med 5–11 småblad. Bladranden er bølgekantet til sagtannet. Blomsterstanden er en stor, opprett, sylindrisk eller konisk topp. Blomstene er fire- eller femtallige. Fruktknuten sitter ikke på en gynofor. Frukten er som regel glatt, men hos hestekastanje (A. hippocastaneum) er den tornete. Den inneholder som regel bare ett frø. Alle deler av plantene er giftige og inneholder saponiner, blant annet glukosidet aesculin.

Hestekastanjeslekten er ikke i nær slekt med kastanjeslekten (Castanea). Kastanje har også brune nøtter omgitt av et tornete hylster, men disse nøttene er spiselige og mindre enn hestekastanjene.

Slekten har en vid, men usammenhengende utbredelse i tempererte områder på den nordlige halvkule. Den er rikest utviklet i østlige Nord-Amerika der det er fem arter. Ytterligere fem vokser i Øst-Asia og Himalaya, én i Europa og én i vestlige Nord-Amerika.

Hestekastanje (A. hippocastaneum) er et alminnelig prydtre i alle tempererte strøk. Hestekastanje er plantet i mange byer og parker i Norge, og klarer seg helt nord til Harstad. Noen andre arter blir også plantet som prydtrær, spesielt hybriden rød hestekastanje (A. × carnea).

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]