Cafius xantholoma

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Cafius xantholoma
Cafius algophilus, en beslektet art
Cafius algophilus, en beslektet art
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cafius xantholoma
(Gravenhorst, 1806)
Norsk(e) navn:
Hører til: Staphylininae, Kortvinger, Polyphaga,
biller,
insekter
Antall arter:
Habitat: havstrender
Utbredelse: Europa, Afrika, Sør-Amerika
Delgrupper:

Cafius xantholoma er en biller som hører til underfamilien Staphylininae i familien kortvinger (Staphylinidae). Arten lever på sandstrender. Den er den eneste nordeuropeiske representanten for slekten Cafius, som omfatter 15 arter som lever ved havet.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (6-9 millimeter), nokså slank, mørkbrun kortvinge. Den kan kjennes særlig på de dype punktgropene på pronotum og det tett punkterte hodet. Antennene er nokså kraftige, gulbrune, perlekjede-aktige, det innerste leddet kølleformet. Hodet er stort og bredt, litt bredere enn langt, med små fasettøyne, tett og fint punktert. Innenfor hvert fasettøye er det to dype groper. Pronotum er litt lengre enn bredt, fint og tett punktert, i tillegg med en rekke av fire grove og dype punktgroper på hver side. Scutellum er uvanlig stor og trekantet. Dekkvingene er litt lengre enn pronotum, fint og tett punkterte og matte. Bakkroppen er også fint og tett punktert og matt. Beina er nokså korte.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten lever på sandstrender, der den er vanlig under oppskyllet tang.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt langs kysten av Europa der det finnes sandstrender, men mengler blant annet ved Adriaterhavet der disse er sjeldne. Den finnes også ved kystene av Afrika og Sør-Amerika.

Systematisk plassering[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]