CWTS Leiden Ranking

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

CWTS Leiden Ranking er en årlig rangering av verdens mest sentrale universiteter, basert på bibliometriske indikatorer.[1] Rangeringen utføres og publiseres av Sentrum for vitenskap og teknologiske studier (nederlandsk: Centrum voor Wetenschap en Technologische Studies, CWTS) ved Universitetet i Leiden.

Den første utgaven av rangeringen ble publisert i 2007. De første årene ble 500 universiteter vurdert. Fra og med 2014 er tallet økt til 750.

Metode[rediger | rediger kilde]

Rangeringen er basert på data fra Thomson Reuters bibliografiske database Web of Science. Frem til 2014 anvendte CWTS denne databasens kategorisering av tidsskrifter for å beregne feltnormerte indikatorer. Fra 2014 ble metoden endret slik at de nå undersøker bare det de kaller kjernetidsskrifter (core journals). Et kjernetidsskrift skal tilfredsstille disse kravene: Det skal publisere på engelsk og ha et internasjonalt perspektiv. Det skal også ha et stort antall referanser til andre kjernetidsskrifter i Web of Science, noe som indikerer at det har gode forbindelser til disse når det gjelder siteringer. Denne metoden fører til at rundt 16% av publikasjonene i Web of Science blir utelukket. Dette gjelder først og fremst humanioratidsskriftene.[2]

Norske universiteter[rediger | rediger kilde]

I 2014-listen var fire norske universitet med. Universitetet i Oslo ble rangert som nr. 317, Universitetet i Tromsø som nr 318, NTNU som nr. 331 og Universitetet i Bergen som nr. 377.[3] Rangeringen er basert på publisering i perioden 2009–2012.

Referanser og fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fra CWTS' nettsted: «... measures the scientific performance of 750 major universities worldwide»
  2. ^ CWTS' forklaring av indikatorene de bruker
  3. ^ CWTS Leidens rangering for 2014

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]