Continuity IRA

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «CIRA»)

Continuity IRA (CIRA, Continuity Irish Republican Army, fortsettelses-IRA; irsk Óglaigh na hÉireann) er en republikansk paramilitær organisasjon i Nord-Irland og Irland. Den ble opprettet i 1986, etter en splittelse i Det provisoriske IRA (PIRA). Årsaken til splittelsen var uenighet om hvorvidt valgte representanter fra Sinn Féin, partiet som er knyttet til PIRA, skulle møte i det irske underhuset.

Det ble på Sinn Féins årlige konferanse i 1986 besluttet at man skulle avslutte politikken med å avstå fra å møte i det irske underhuset. En fraksjon var sterkt uenige i dette, og gikk fra konferansen. De grunnla sitt eget parti, Republican Sinn Féin, og den nye paramilitære gruppen CIRA. Disputten kan tildels sees som en strid mellom ledelsen i Nord-Irland, under Gerry Adams, og den sørlige ledelsen under Ruairi Ó Brádaigh. Sistnevnte var en av de som brøt ut.

CIRA er motstandere av Langfredagsavtalen fra 1998, og PIRAs våpenhvile fra 1997. Per. januar 2005 har de fortsatt ikke annonsert noen våpenhvile.

I likhet med andre grupper som er opprettet etter splittelser i IRA regner CIRA seg som den sanne arvtager etter det IRA som kjempet i uavhengighetskrigen 19191921. De bruker også det samme irske navnet som de andre gruppene, Óglaigh na hÉireann (De irske frivillige). Det er få republikanere som anerkjenner CIRA som den virkelige arvtageren, og de har få liten støtte i befolkningen.

CIRA har vært involvert i en rekke bombeattentater, snikmord og kidnappinger. De har også drevet utpressing og utført ran for å finansiere virksomheten. Målene har først og fremst vært sikkerhetsstyrkene i Nord-Irland og lojalistiske grupper. Gruppen har også utført terroraksjoner i protestantiske områder i Nord-Irland. CIRA hevder selv at den aldri har drept uskyldige sivile, og det er heller ikke dokumentert noen sivile dødsfall etter gruppens aksjoner utenom medlemmer av lojalistiske paramilitære grupper. Per. 2004 ble det antatt at CIRA ikke lenger hadde mulighet til å gjennomføre angrep i Storbritannia, men at de fortsatt hadde muligheter i Nord-Irland. Ifølge amerikansk etterretning har CIRA færre enn 50 aktive medlemmer.

Gruppen har fått en del støtte fra irsk-amerikanere i USA. 13. juli 2004 ble den offisielt betegnet som en terrororganisasjon i USA, og det er dermed forbudt for amerikanske borgere å støtte den finansielt. Finansinstitusjoner i USA har også plikt til å stoppe forsøk på å betale ut penger til slike organisasjoner. Kjente medlemmer av CIRA kan ikke få visum til USA.

Det er også mulig at CIRA har fått tak i våpen fra Balkan, kanskje i samarbeid med Real IRA.