CE-merking

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «CE-direktiver»)
CE-merket

CE-merking betyr at et produkt samsvarer med de forskrifter og lovkrav som stilles til produktet og derfor kan selges i Europa.

CE er en forkortelse for Conformité Européenne (europeisk konformitet). Bokstavene CE brukes som merke i en spesiell grafisk utforming. En del elektrisk utstyr, verneutstyr og byggeprodukter skal ha et slik merke. Merket er produsentens garanti for at alle direktiver som har med sikkerhet å gjøre, er oppfylt. Merkingen sier ikke nødvendigvis noe om produktets øvrige kvaliteter.

Materiell som er merket CE kan fritt omsettes innenfor EUs handelsområde (EØS-området).

Ifølge en artikkel i The Guardian ble merket designet av Arthur Eisenmenger.[1]

Norge[rediger | rediger kilde]

Norge er ikke medlem i EU, men gjennom EØS-avtalen er det meste av lovverket innen EU også gjort gjeldende i Norge. Seriøse fabrikanter legger stor vekt på å oppfylle forutsetningene for merkingen. For bruk av CE-merke på produkter til byggverk, er det bestemmelse i byggteknisk forskrift av 2010 § 3-11. Der er også CE-merkets utforming fastsatt. I forskriftens kapittel 3 er det flere bestemmelser som pålegger at det skal foreligge dokumentasjon av produkter til byggverk. Forskriften er gitt med hjemmel i plan- og bygningsloven av 2008.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Connolly, Kate (23. desember 2001). «Inventor who coined euro sign fights for recognition». The Observer. Besøkt 5. juni 2007. «Arthur Eisenmenger, now 86, created the euro symbol - which is being presented as a 'brand new' sign - more than a quarter of a century ago. It was one of his last assignments before retiring as chief graphic designer for the European Economic Community [...] Eisenmenger was also responsible for creating the European Union flag and for designing the 'CE' European consumer goods quality control symbol.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]